Cégvilág

Ennyibe kerül az új tanév egy magyar családnak

Egy magyar család az új tanévhez szükséges alapvető tanszerekre gyermekenként átlag 10-15 ezer forintot, iskolatáskára további 15 ezer forintot költ a Regio Játék felmérése szerint.

Egy általánosiskolás-korú gyermek teljes beiskolázása akár 50 ezer forint is lehet attól függően, hogy a tanfelszerelések mellé új iskolatáska is szükséges, mert az akár meg is duplázhatja a költségeket – olvasható a Regio Játék  friss, hétfőn publikált felmérésében.  

A beiskolázás költségeinek lényeges részét az iskolatáska teszi ki, tízből nyolc gyermek fog idén újat kapni. Az alsós gyermeket nevelő szülők egyharmada 15 ezer forintnál többet szán a megfelelő darabra, míg a felsős tanulók szülei jellemzően a 10-15 ezer forintos árkategóriában vásárolnak

– ismertette a felmérés eredményeit Gyaraki Dávid, a Regio marketingvezetője. A játékkereskedőnél az igazi roham augusztusban kezdődik, a vállalat online 10 százalékos, míg bolti vásárlás esetén 5 százalékos kosárérték-növekedésre számít a tavalyi évhez képest. A cégnél arra számítanak, hogy a vevők webáruházi vásárlás esetén átlag 10 050 forintot, míg személyes vásárlás esetén átlag 6 830 forintot költenek tanszerekre a nyár utolsó hónapjában.

Fotó: Vajda János / Miskolcfotó

Alapvető tanszerekre a megkérdezettek egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, egyhatoda pedig 20 ezer forintnál is többet költ egy gyermek tanévkezdésekor. 

A játékkereskedő értékesítési adataiból az is kiderül, hogy milyen módon szerzik be a szülők a kellékeket: iskolatáskát és tolltartót jellemzően személyesen, míg az írószereket, festéket, lapokat és füzetet online szerzik be a tanulóknak szeptemberre.

A szülőknek nem jött be a digitális oktatás

A Regio Játék kutatása alapján a szülők 97 százaléka a hagyományos oktatást preferálja az online tanítással szemben, a megkérdezettek szerint ugyanis az utóbbi miatt több feladat hárult a szülőkre, de a technikai problémák és ingerszegény környezet is a negatívumok közé tartozik. 

Az online tanulásnak voltak pozitív hozadékai is, többek között nem kellett a gyermekeknek utazniuk, ezáltal több szabadidőben volt részük, de a rugalmasságot és a költséghatékony mindennapokat is idesorolták a szülők

 – mondta el Gyaraki Dávid.

Régió Játék tanszerek iskolakezdés vásárlás
Kapcsolódó cikkek