A Deutsche Telekom AG két komoly ügyletet is bejelentett kedden: eladja holland leányvállalatát és növeli részesedését az amerikai T-Mobile US cégben.

Európa legnagyobb távközlési cége azt közölte, hogy 5,1 milliárd euróért értékesíti többségi részesedését holland leányvállalatában, a T-Mobile Netherlands cégben a Warburg Pincus és az Apax Partners amerikai és brit befektetési társaságoknak.

Fotó: John Machougall / AFP

A Deutsche Telekom arról is tájékoztatott, hogy a T-Mobile Netherlands vállalatban még 25 százalékos részesedéssel rendelkező Tele2 svéd távközlési konzorcium is

eladja tulajdoni hányadát a két befektetőnek. A 25 százaléknyi részesedés értéke mintegy 860 millió euró.

A Deutsche Telekom 2018-ban szerezte meg a többségi részesedést a Tele2-től a T-Mobile Netherlandsban, amely a harmadik legnagyobb a holland távközlési piacon a KPN és a Vodafone Ziggo után.

Ugyancsak kedden jelentették be, hogy a Deutsche Telekom

5,3 százalékkal, 48,4-re növeli részesedését az amerikai T-Mobile US cégben úgy, hogy a tulajdonhányadért cserébe a japán Softbank készpénzt és 4,5 százalékos tulajdonrészt kap a Deutsche Telekomban.

A Deutsche Telekom a T-Mobile Netherlands eladásából származó 5,1 milliárd euróból mintegy 3,8 milliárdot tervez költeni részedésének a növelésére a T-Mobile US vállalatban.