A Magyar Telekom tavaly elkezdte előkészíteni a 3G hálózat fokozatos tehermentesítését, amelynek végcélja annak lekapcsolása. 

Ezt az egyébként globális trendet azzal indokolta a szolgáltató, hogy a 4G mobilhálózat közel teljes, országos a lefedettsége és világszinten is elismert a minősége, illetve ezzel párhuzamosan a 3G hálózat használatának csökken. A Telekom tervei szerint 2022 második félévétől nem tartja fent tovább 3G hálózatát. Az anyagvállalatnál július 30-án megtörtént a 3G lekapcsolása, és pusztán öt ügyfélpanaszt regisztráltak emiatt, így várhatóan Magyarországon sem okoz majd nagyobb fennakadást a változás.

A 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésében nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem. Évente majdnem duplázódik az adatforgalom a Telekom hálózatain, amelyet megfelelő minőségben ki kell szolgálni. Megtakarítást jelent, ha az energiafelhasználás ezzel párhuzamosan kisebb ütemben nő.

Fotó: M. Schmidt János

Az érintett ügyfelek hangforgalmát a 2G és 4G hálózatok veszik át, az adatforgalmat pedig a 4G hálózat fogja kiszolgálni, amely jobb ügyfélélményt biztosít számukra. 

Magyarországon egyébként a teljes mobilnet forgalom 95 százaléka már jelenleg is 4G/LTE hálózaton zajlik. Illetve az ügyfelek hangforgalmának 44-45 százaléka már 4G hálózaton folyik. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek száma pedig folyamatosan csökken. 

Hálózatésszerűsítési okok miatt a 3G-vel lefedett szolgáltatási terület nagyságát a Magyar Telekom fokozatosan, több apró lépcsőben csökkentette, illetve csökkenti tavaly óta: 2020 nyarán 10 százalékkal, 2021 márciusában 1,3 százalékkal, majd most októbertől további 1,3 százalékkal csökkenti a 3G-s területi lefedettségét. Az érintett állomásokon minimális forgalom zajlott a lekapcsolást megelőzően, így az az ügyfelek napi használatát alig érintette. A helyszíneket a szolgáltató úgy választotta ki, hogy mindenhol rendelkezésre álljon a 4G szolgáltatása, a még csak 3G-képes készülékkel rendelkező érintett ügyfelek hangforgalmát pedig a rendelkezésre álló 2G hálózat veszi át. 

A szolgáltató folytatja a tavaly elindított, több éves hálózatmodernizációs programját. 

Ennek során a teljes bázisállomás-állományát korszerűsíti. A korszerűsítés célja a szolgáltatásminőség fenntartása és a kapacitásnövelés az adatforgalom és ügyféligények folyamatos növekedésével párhuzamosan. Az idei második negyedévben ugyanis az átlagos adatforgalom az előző évihez képest 25 százalékkal nőtt, így egy előfizetőre vetítve a havi forgalom 7,2 gigabyte volt.

A hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének. 

A Telekom a 3,6 GHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciasávon nyújt 5G szolgáltatást. Budapest és Budaörs mellett 21 Balaton parti településen, valamint hat megyeszékhelyen érhető el a szolgáltatás. Budapesten a lakosság 33 százaléka számára már elérhető az 5G, országosan pedig a lakosság 10,4 százalékának.

A Magyar Telekom tavaly 93,7 milliárd forintot költött hálózatfejlesztésre, 2016 és 2020 között pedig közel 258 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére.