Elmaradt a szokásos nyári uborkaszezon az összeolvadási-felvásárlási (M&A-) piacon. A tavalyi fagyást követő visszapattanást igyekeznek kihasználni a cégek – ki tudja, mit hoz a jövő, mikor ér véget a gazdasági fellendülési ciklus, kezdik el a világ nagy jegybankjai szigorítani a monetáris kondíciókat.

A nyolcadik általában a legcsendesebb hónap ezen a piacon – mindenki elmegy szabadságra.

Az idén azonban 500 milliárd dollár értékű tranzakció valósult meg augusztusban

a tavalyi azonos időszaki 289 és a 2019-es 275 milliárdos összeg után a Refinitiv adatai szerint. Így az év eddig eltelt hónapjai rekordot hoztak, összesen csaknem 4 ezer milliárddal. 2020-ban a járvány miatt feleennyi értékű, tavalyelőtt pedig 2,6 ezer milliárdos ügyletet hoztak tető alá január–augusztusban – olvasható a Figyelőn.

A olcsó, több ezer milliárd dollárnyi készpénz vagy könnyen azzá tehető eszköz hever a kockázatitőke-társaságok kofferjeiben, az igazgatóságok tárgyalótermeibe visszatért a ragadozóösztön. Ha ez az év hátralévő hónapjaiban sem lankad, akkor 2021 rekordot hozhat az M&A-piacon, megdőlhet a 2007-es 4,3 ezer milliárdos csúcs.

A január óta bejelentett csaknem 40 ezer tranzakció között feltűnően sok volt az igazán jelentős, több tíz milliárd dolláros ügylet.

Fotó: John MacDougall / Europress/AFP

A legnagyobbak közé tartozik például az, melynek folyamán a General Electric eladta repülőgéplízinggel foglalkozó cégét ír versenytársának, az AerCapnek, több mint 30 milliárdért. Egy másik óriástranzakció keretében a legnagyobb kanadai állami vasúttársaság 29 milliárd dollárért vásárolta fel szektortársát, a Kansas City Southernt.

A viszkető zsebű nagyvállalatok felvásárlásai busás profitot hoztak a tranzakciókat lebonyolító Wall Street-i befektetési bankoknak. A JPMorgan e tevékenységből származó díjbevétele rekordszintre, 3,6 milliárd dollárra, a Goldman Sachsé 36 százalékkal szintén e körüli értékre emelkedett. Az ügyletekben segédkező globális jogi irodák is meglehetősen jól keresnek az idén. A két szektorban munkaerőhiány alakult ki, ami feltolja a fizetéseket. Grafikonunkon jól látszik, hogy az M&A-piac fellendülése szinte minden ágazatra kiterjedt, többnél is két számjegyű a növekedés.

Kiemelkedő a high-tech szektor (20 százalék fölötti részarány a tavalyi 16 után),

a pénzügyi ágazat (12), valamint az ipar (12) koncentrációja. A technológiai iparágban az idén 8742 tranzakció valósult meg 832 milliárd dollár értékben. A múlt év azonos időszakában csupán 301 milliárdot mutattak ki, míg a pandémia előtt, 2019-ben 291 milliárdot. Néhány példa a legnagyobb ügyletekre: a Dell egy 52 milliárdos művelet keretében leválasztotta magáról a VMware-t, a Grab 40 milliárd dolláros értékben összeolvadt egy speciális célú befektetési társasággal (SPAC), s jelentős a Microsoft bevásárlása: 16 milliárdért megvette a hangfelismerő szoftverek szegmensének egyik úttörőjét, a Nuance nevű vállalatot. Élénk volt a mozgolódás a pénzügyi és az ingatlanszektorban is.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.