Cégvilág

Öldöklő a sütőipari verseny és nincs munkás

Fejleszt és automatizál az egri HESI Sütőipari Kft., a munkaerő hiánya mégis gátat szab a forgalomnak. Tavaly, amikor még a járvány is nehezítette az exportra is építő cég életét, 15 százalékkal, 912 millió forintra esett vissza az árbevétel. Idén növekedni fog.

Óriási a verseny a sütőiparban, ráadásul egyre nehezebb munkaerőt találni

– mondta Nagy Lajos, a Hesi Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Sok vállalat tevékenysége a határokon is átível, magának a HESI-nek is hagyományosan 40 százalékban exportból származott az árbevétele, ami most 35 százalékra csökkent. Egy osztrák partneren keresztül a német nyelvterületre adnak el réteslapokat, beleértve Svájcot is, de az osztrákok újabban akár még nagyobb költség vállalása mellett is a helyi termelőket részesítik előnyben. 

Fotó: VG

A saját fejlesztésű, rájuk jellemző termékeket előállító HESI árbevétele a 2016-os 1,23 milliárd forintról fokozatosan 912 millió forintra zsugorodott 2020-ra, és a csökkenés fele tavaly következett be. 

Mindig nyereségesek voltunk, erre büszke vagyok – mondta Nagy Lajos, aki 1974 óta a cégnél dolgozik, és három évtizede vezeti.

A fordulat az árbevételben is megtörtént: az augusztusi összesítés alapján az éves alapon idén három, a teljes forgalom 5 százalékkal növekedett. A szűk keresztmetszet a munkaerő. Az elmúlt öt évben a Kft. létszáma csaknem száz fővel apadt, 89-re. 

Heves foglalkoztatási rátája alacsony, az országos középmezőny alján helyezkedik el, a munkanélküliségi ráta viszont csak öt dunántúli megyében alacsonyabb. Nagy az elvándorlás, a szakképzés nem bocsát ki elég embert, és a helyben maradtak sem tolonganak az álláshelyekért. Közmunkások vannak, de még őket sem könnyű átmozdítani a magánszférába, ahol nagyobb a munkafegyelem.

Fotó: VG

Még csomagoló munkakörbe se találunk embert, és nem azért, mert keveset fizetünk

– panaszolta az ügyvezető. A cég nem tehet mást, emelik a béreket, és amit lehet automatizálnak, épp most fejeztek be egy 150 millió forintos újabb fejlesztést. A környező településekről is több helyről járnak be dolgozóik, emellett a cégcsoport 22 embernek apartmanlakást biztosít, kedvező feltételekkel. A lakhatás biztosítása minden bizonnyal ritka munkaerő-megtartó eszköz a dolgozók hiányával küszködő megyében, ahol gyakorlatilag leállt a lakások építése. 

sütőipar heves megye
Kapcsolódó cikkek