A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjében 90 kávéfőzőről tájékozódhatunk, miután manuális – vagyis őrölt kávéval működő –, automata – vagyis beépített darálóval rendelkező – és kapszulás gépeket is vizsgált a szervezet. Laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt tesztelték az eszpresszó minőségét, a működést, a használhatóságot és az energiafogyasztást. A lefőzött kávé minőségét egy 10 főből álló, képzett kóstoló csoport vizsgálta egy vakteszt keretein belül. Értékelték a krémszín intenzitását és megjelenését, az aromát, a pörkölés intenzitását, keserűséget, savasságot, fanyarságot, ízegyensúlyt és a kávé állagát is.

Fotó: Shutterstock

Megmérték, hogy az egyes gépek milyen gyorsan készítenek el egy-egy adag kávét, illetve, hogy annak megfelelő-e a hőmérséklete. Mivel egy kávéfőzőt a legtöbben napi szinten használnak, fontos, hogy mennyire jól illeszkedik a kezelése a napi rutinba. Éppen ezért utánajártak annak is, melyiknek mennyire felhasználóbarát a használati utasítása, milyen könnyen lehet vele elkészíteni egy kávét tejhabbal, illetve tejhab nélkül, mennyire zajosak, vagy hogy mennyire könnyen tisztíthatók, vízkőmentesíthetők. A mérésekből az is kiderült, hogy a készülékek mennyi energiát használnak a felmelegedéshez, az első és második csésze kávé elkészítéséhez, illetve készenléti állapotban.

A tesztelt termékek átlagára 15 600 forint és 814 ezer forint között mozog. Ezek közül a legdrágább Sage Oracle Touch összesítésben 69 százalékos eredményt ért el, a legolcsóbb Bosch TAS1402 Tassimo Vivy 2 esetében ez az érték 68 százalék. Vagyis hiába a több mint 52-szeres árkülönbség, a legdrágább készülék csupán 1 százalékponttal teljesített jobban, mint a legolcsóbb.

Nem érdemes tehát sem márka, sem ár alapján választanunk, mert lehet, hogy hiába hagyjuk ott egy használt autó árát a boltban, ez nem garancia, hogy jobb minőségű kávét kortyolhatunk majd. Főleg, hogy a két említett termék például közel azonos minőségű eszpresszót készített. Ilyenkor érdemes átgondolni, milyen egyéb szempontok fontosak még. Például melyik energiahatékonyabb, hiszen hosszútávon ez jelentős költségeket jelenthet, vagy melyiket egyszerűbb kezelni, tekintve, hogy a kávéfőzés viszonylag gyakori tevékenység, nem mindegy mennyi macerával jár.

A teljes mezőnyből 57 termék kapott legalább 4 pontot a maximálisan lehetséges 5-ből az elkészült eszpresszó minőségére. Az összesítésben legjobb, 80 százalék felett végzett kávéfőzők között megtalálhatjuk a Sage, Jura, DeLonghi, Krups, Melitta, Siemens, Philips és Miele márka egyes termékeit is.

Ezek közül több márka más kávéfőzője pedig a lista másik, kevésbé előnyös részén végzett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy érdemes alaposan utánajárni a termékjellemzőknek nem csupán márka alapján választani.

Ráadásul az egyes termékek adatlapjain a teszteredményeken túl most részletes információkat találunk az adott kávéfőző előnyeiről és hátrányairól. Például, hogy csöpög-e csészén kívülre a kávé, moshatók-e mosogatógépben az alkatrészei, könnyen kezelhető-e a víztartálya és még rengeteg apró részlet kiderül a teszteredményekből.