Három új tesztelési technológiát fejleszt ki a Roche által felvásárolt TIB Molbiol. A berlini székhelyű biotechnológiai vállalat célja, hogy ezzel segítse a kutatókat a koronavírus új, omikron nevű variánsának kimutatásában – írja a Reuters.

A kormányok azon vannak, hogy átvizsgálják a közelmúltbeli eseteket a Covid–19-fertőzések adatbázisában. Fokozottan szűrik az utazókat, hogy dekódolják az új változat vírusgenomját.

Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg via Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten „aggodalomra okot variánsnak” minősítette az omikront, mivel az gyorsabban terjed, mint a többi változat.

„Olyan tesztet kínálunk, amely kifejezetten azonosítja az új „B.1.1.529 Omicron SARS-CoV-2” variánst, annak érdekében, hogy jobban megértsük a terjedését és a viselkedését” – nyilatkozta Thomas Schinecker, a Roche Diagnostics vezetője.

Ez azért ígérkezik nagy lépésnek, mert a legtöbb PCR-teszt nem képes arra, hogy különbséget tegyen az omikron- és a delta-variáns között.

A WHO eddig az amerikai Thermo Fisher által kifejlesztett TaqPath tesztet javasolta kutatási célokra.

Az TIB Molbiol által kifejlesztett tesztek azonban már el tudják különíteni az omikron variáns jellemzőit a többi Covid–19-mutációtól. Ennek köszönhetően pedig a szakértők nyomon tudják követni a fertőzésre válaszul alkalmazott terápia, valamint az oltások lehetséges hatásait

– közölte a Roche anyacég.

A Roche december elsején vásárolta meg a berlini székhelyű TIB Molbiolt, hogy bővítse PCR-teszt-portfólióját a fertőző betegségek leküzdésére.

Az omikron koronavírus-variánsra a harmadik oltás lehet a válasz

A hibrid immunitással blokkolhatók a koronavírus egyéb variánsai.