Az emberek több mint fele már most is csak az irodában dolgozik, és igényli a támogatást mentális egészsége és jólléte megteremtéséhez. A közösségi és szakmai kapcsolatokat, valamint az új kollégák betanítását nagyban befolyásolja az irodában töltött idő. Ha ott tartózkodnak,

a munkavállalók olyan extra irodai tevékenységeket igényelnek, mint a masszázs, a közös étkezések, az érdekes emberekkel való találkozások lehetősége és a különböző céges eseményeken való részvétel 

derül ki a Skanska kutatásából.

A felmérést négy kelet-közép-európai országban (Lengyelország, Csehország, Magyarország és Románia) végezték, hogy feltérképezzék a pandémia tükrében a munkavállalók attitűdjeit az otthoni, illetve irodában történő munkavégzéssel kapcsolatban. A válaszadók több mint fele kizárólag irodában dolgozik (52 százalék), ez a szám ez év májusa, azaz az előző, Skanska által végzett kutatás óta növekedett. 

Leginkább a hibrid munkavégzési modell a preferált, de minden harmadik munkavállaló azt nyilatkozta, hogy a munkáltatók szorosan előírják az időbeosztást, korlátozott változtatási lehetőséggel. 

Fotó: FANATIC STUDIO / GARY WATERS/ SC / AFP

Az eredmények alapján az otthoni munkának egyértelműen pozitív hatása van a munka és magánélet egyensúlyára. Ez a szempont a magyarok számára a legfontosabb, 54 százalékuk gondolja így, és 

51 százalék szerint nagyon jó körülmények adottak számukra az otthoni munkavégzéshez. 

A magyarok ezenkívül úgy gondolják, hogy a home office jó hatással van a kreativitásra (54 százalék) és a mentális egészségre (50). 

A magyarok számára a túlterheltség (22 százalék) a legnehezebb az otthoni munkavégzésben. 

Mindeközben egyre nagyobb az igény olyan megoldások bevezetésére az irodákban, melyek segítenek időt megtakarítani a munkanap során.

A mentális egészség fontosabb, mint valaha

A munkavállalók döntő többsége szerint biztosítani kellene a mentális egészség támogatását az irodai dolgozók számára. Ezt leginkább a magyarok preferálják, 84 százalékuk szerint elérhetőnek kellene lennie ilyen jellegű szolgáltatásoknak. 

Kiégés esetén fizetett szabadságot, ingyenes egyéni pszichológiai tanácsadást várnának el leginkább a munkáltatóktól az irodai dolgozók a mentális egészségük támogatására, 

a magyarok ezenkívül tréninget is szeretnének kapni a témában.

A pandémiát megelőző időszakhoz képest kevesebb egyéb munkahelyi programot, eseményt szerveznek a munkáltatók, de az irodai dolgozók több mint fele elvárja az ilyen jellegű extra tevékenységeket. Az érdekes emberek megismerésének lehetősége, a masszázs, a közös étkezések és más közös események azok a tevékenységek, melyek miatt szívesebben járnának be dolgozni a munkavállalók. 

A magyarok 60 százaléka a masszázst és a közös étkezéseket részesítené előnyben, 57 százalékuk szívesen találkozna érdekes emberekkel és 52 százalékuk venne részt házon kívüli közös programokon, szállással. 

Az irodai dolgozókat a különböző ingyenes étkezési lehetőségek is vonzzák az irodákba. Jól felszerelt konyha, munkáltató által nyújtott, előre feltöltött kártyaegyenleggel támogatott étkezés a legkedveltebb opciók.