A 2020. március 18-án aláírt és 2023. március 31-ig érvényes hároméves bérmegállapodásban rögzítették a felek, hogy ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves fogyasztói árindex változása, azaz a tényleges az előreirányzott mértéknél magasabb lesz, akkor az eltérés mértékével az alapbér összegét a következő év április 1-jétől megemelik

- emlékeztetett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ).

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A KSH által közölt infláció mértéke az előreirányzott 3,3 százalék helyett 5,1 százalék lett, így a feleknek ismertté vált az adat, amivel asztalhoz tudtak ülni, hogy megkezdjék az egyeztetéseket a kompenzációs béremelésről 

- hívta fel a figyelmet az AHFSZ. A két fél egyetértett: törekedniük kell arra, hogy minél hamarabb tájékoztatni lehessen a munkatársakat a 2022. április 1-től érvénybe lépő alapbéremelés pontos mértékéről. 

Az érdekképviselet értékelése szerint az egyeztetési fordulók eredményeképpen egy olyan közös egyetértésen alapuló megállapodás született a munkáltatói oldal és a munkavállalói oldal között, amely a munkatársak számára a legkedvezőbb eredménnyel zárult, így is elismerve az ebben az időszakban nyújtott erőn felüli munkájukat és hozzáállásukat. 

A munkatársak alapbére 2022. április 1-től az érvényben lévő bérmegállapodás szerint a következők szerint alakul: 

2022. április 1-i alapbér (2022.03.31-i alapbér + 58000 Ft) x 1,8 százalék (inflációkövető béremelés) 

Az AHFSZ beszámolója szerint a felek megállapodtak továbbá abban, hogy a jelenleg érvényben lévő, 2022. április 1-től érvényes bérsávok az inflációkövető béremelés mértékével (tehát 1,8 százalékkal) megemelkednek. Továbbá azt is rögzítették, hogy a 2022-es évre vonatkozó inflációkövető béremelés eljárásmódjával kapcsolatosan – amennyiben a tényleges infláció mértéke meghaladja a bérmegállapodásban 2022 vonatkozásában rögzített 3 százalékot – a 2023-as bértárgyalás keretében kívánnak megállapodni.