Az új révén egy év alatt 280-290 millió euróval duzzadhatna az államkassza Igor Matovič számításai szerint. A szlovák pénzügyminiszter állítólag már a MOL csoportjába tartozó pozsonyi Slovnaft olajfinomítót is tájékoztatta a tervezet részleteiről. A szlovák olajipari vállalat az utóbbi hónapokban a világpiaci árnál mintegy 30 dollárral olcsóbban kapta az orosz olajat, amiből havonta csaknem százmillió eurós többletbevétele keletkezett. A kőolaj-finomító szerint ennek köszönhető, hogy a szlovák üzemanyagárak az egyik legalacsonyabbak az Európai Unióban.

A szlovák pénzügyminiszter terve szerint a pozsonyi kormány a Slovnaft által vásárolt olcsóbb orosz, Ural típusú nyersolaj hordónkénti referenciaára, illetve az északi-tengeri, Brent típusú nyersolaj referenciaára közötti különbségre vetne ki 30 százalékos adót. Az így keletkező bevételt a pénzügyminiszter az évi 1,2 milliárd eurós keretű szociális csomag finanszírozására akarja fordítani.

A Mol Csoporthoz tartozó Slovnaft pozsonyi finomítója. 
Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Így állítanák meg az üzemagyag-drágulást

A kormány már szerdán tárgyalhat a javaslatról. Amennyiben jóváhagyja az adót, a parlamentben rövidített eljárás keretében tárgyalhatják meg az implementálását. Matovič azt szeretné, ha már júniusban működne az új rendszer. A pénzügyminiszter szerint amennyiben a kormány elfogadja a javaslatot, úgy az üzemanyagárak emelkedését is meg lehetne gátolni.

A pénzügyminiszter szerint a benzin ára nem fog csökkenni, mert koalíciós partnerei elutasítják, hogy magyar mintára árstopot vezessenek be. 

Fontos hangsúlyozni, a lépést senkivel sem egyeztette Matovič, aki közismert a kormányon belüli „kalózakcióiról”. A legnagyobb kormánykoalíciós párt elnöke, korábbi miniszterelnök hozzátette: a Slovnaft ígéretet tett arra, hogy az új adó miatt nem emel árat. Napjainkban Szlovákiában a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti átlagára 1,78 euró, a gázolaj esetében pedig 1,80 euró.

Gyorsan elillanhat a várt adóbevétel

A Brent és az Ural típusú nyersolajak ára közötti különbség az év elején még csak néhány dollár volt, csak a háború kitörése után ugrott a jelenlegi 30 dollárra – hívja fel a figyelmet a Paraméter cikke.

Ez a különbség csak most, mintegy másfél hónapja létezik. Előtte hosszú éveken keresztül az Ural és a Brent közti különbség kettő és három dollár volt 

– mondta a Paraméternek Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, aki szerint ez a rekordkülönbség most alakult ki, valószínűleg azért, mert Oroszország kevesebb kőolajat tud eladni, és azért adja ilyen kedvező áron, hogy elvigyék a kitermelt mennyiséget. De ez nem fog örökké tartani.