A magas miatt 300 alkalmazottjától kellett megválnia Gordon Ramsay étteremláncának. Emellett még 6,84 millió fontos veszteséget is el kellett könyvelnie a csoportnak tavaly. A megelőző évben ötmillió fontos vesztesége volt a cégnek – olvasható a The Guardian oldalán

A Gordon Ramsay Restaurant Group 35 étteremmel rendelkezik az Egyesült Királyságban, és további 13 egység van a tengerentúlon. A Finedining Lovers honlap arról ír, hogy a koronavírus miatt elrendelt, öt hónapig tartó zárlat kezelésére a lánc hárommillió font állami támogatást kapott.

LAS VEGAS, NEVADA - SEPTEMBER 25: Inside of the  Gordon Ramsay BurGR Restaurant at Planet Hollywood Resort and Casino in Las Vegas on September 25, 2014
Fotó: Shutterstock

A csoport arra figyelmeztet, hogy a rekordmagas infláció, a fogyasztói kiadások csökkenése, az ellátási lánc problémái és a megnövekedett élelmiszerköltségek kezdenek elhatalmasodni, ami a szakadék szélére sodorhatja az éttermeket. A Bank of England arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság recesszióval néz szembe 2022 negyedik negyedévében, elsősorban az emelkedő energiaköltségek és a megrendült fogyasztói bizalom miatt.

A Covid–19-világjárvány már második éve erős hatással volt a csoportra, és az inflációs nyomással és a fogyasztói kiadásokkal összefüggésben új kockázatokat is figyelembe kell venni– olvasható a csoport közleményében.

A felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint akár 20 százalékos bevételkieséssel is szembenézhet az étteremlánc. Hasonlóra az omikron-variáns megjelenésekor volt példa. A csoport azt nyilatkozta, próbálják csökkenteni a költségeiket, hogy ezzel mérsékeljék a veszteséget. A cél az, hogy elkerüljék az esetleges bezárásokat. Elmondták, hogy az egyik meg nem nevezett igazgatójuk éves fizetését a tavalyi 493 ezer fontról 327 ezer fontra csökkentették a megszorítások miatt.

Brutálisat emelt a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően a Bank of England 50 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte a brit jegybanki alapkamatot.