Valamivel több, mint 81 milliárd forintos nettó veszteséggel zárta az első fél évet az MVM csoport – derül ki a cég által a BÉT honlapján szerda délután közzétett mérlegbeszámolóból. Az előző év azonos időszakát még 28,3 milliárd forintos adózott profittal zárta a konszern.

Budapest, 2021. szeptember 20. Az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve a sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 20-án. Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján, október 8-án.MTI/Bruzák Noémi Budapest, 2021. szeptember 20.
Az MVM Balance Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve a sajtóbejárás napján, 2021. szeptember 20-án. Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján, október 8-án. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az energiaszolgáltató vállalat bevételei a tavalyi 1100 milliárd forintról 2430 milliárd forintra ugrottak, miközben működési eredménye a tavalyi 58,5 milliárd forintos nyereségről 25,9 milliárdos mínuszba váltott. A 90 milliárd forintos EBITDA 78,5 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél.

Az ugyancsak szerdán megjelent vállalati közlemény a veszteséges fél évet főképp a lakossági szolgáltatási árak és rendszerhasználati díjak alakulásával magyarázza, hozzátéve, hogy 

ezt a június 30-át követő kormányzati és szabályozói intézkedések eredményeként kompenzálni fogják az év második felében.

A bevétel emelkedését a magas energiabeszerzési és versenypiaci értékesítési árak okozták – írta a jelentés.

A földgáz és a villamos energia drágulása mellett a forint euróval szembeni árfolyama, valamint az alapanyagok árától függő finanszírozási költségek is rontották a vállalatcsoport eredményességét. 

Hozzátették, hogy a tevékenységük nagy része hatósági árszabályozás alá esik, ezért folyamatosan egyeztetnek a kormányzati szervekkel, hogy a feladataikat és a szerződéses kötelezettségeiket teljesíteni tudják.

Már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csütörtökön az MTI-vel.