A magyar OTP Bank zöld lámpát kapott az Európai Központi Banktól (EKB) az amerikai Apollo befektetési alap többségi tulajdonában lévő szlovén Új Maribori Hitelbank (NKBM) átvételére – olvasható a szlovén jegybank honlapján. 

Slovenia Continues With Austerity Measures To Avoid EU Bailout, Nova KBM, otp felvásárlása
Fotó: Marco Secchi / Getty Images

 

A teljes átvételhez az OTP-nek már csak a szlovén versenyhivatal engedélyére van szüksége, amely nem hivatalos információk szerint a következő napokban megérkezhet 

 

– írta szerdán az STA szlovén hírügynökség. Hozzátették: bár hivatalosan nem lehet tudni, mennyit fizet a magyar bank az NKBM-ért, az ügylet becslések szerint egymilliárd eurót ér. 

Az NKBM 80 százaléka az Apollo befektetési alapé, 20 százaléka pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banké (EBRD). Az OTP Bank tavaly májusban írt alá szerződést az NKBM százszázalékos részesedésének megvásárlásáról, és az ügyletnek júniusra kellett volna lezárulnia. A hatósági jóváhagyás késedelme miatt azonban az új határidő a harmadik negyedév vége. 

 

Az Apollo és az EBRD 2016 közepén vásárolta meg az NKBM-et 250 millió euróért, amely iránt a magyar OTP is érdeklődött. 

 

A második legnagyobb állami tulajdonban lévő bank eladásával Szlovénia teljesítette az Európai Bizottságnak két évvel korábban tett ígéretét, hogy csökkenti az állam befolyását a gazdaságban. 

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a – döntő részben állami tulajdonban lévő – bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt. Az NKBM 2019 közepén megvette Szlovénia harmadik legnagyobb bankját, az Abankát, amelyre az OTP is tett ajánlatot.