A válságágazatnak számító kínai korábban vezető pozícióban levő óriáscégét, a második legnagyobb ingatlanfejlesztőként emlegetett Evergrande gigacéget tavaly óta fojtogatja 300 milliárd dolláros adóssága. A cég folyamatosan tárgyal adóssága átütemezéséről. A most eladott, 10 377 négyzetméteres telek a cég sencseni székhelyén, a Hongkong szomszédságában elterülő technológiai központban található. Az ingatlant egy helyi ingatlanfejlesztő cég, a Shenzhen Anhe vásárolta meg.

Evergrande Group Shenzhen Headquarters Removes Nameplate SHENZHEN, CHINA - JANUARY 11: A nameplate of Evergrande Group is seen removed from its headquarters building in Shenzhen on January 11, 2022 in Shenzhen, Guangdong Province of China. (Photo by Liang Xiashun/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az Evergrande egyike a túlélésért küzdő kínai ingatlanfejlesztőknek. 

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú ágazatban a szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort; több nagy piaci szereplő nem tudta befejezni megkezdett ingatlanprojektjeit, ami felháborította a vásárlókat.

Kínában az ingatlanpiac erőteljesen nőtt az 1998-as liberalizálás óta, itt ugyanis az ingatlanvásárlás épp úgy előfeltétele a házasságnak, mint a befektetésnek. A fejlesztők a bankhiteleknek köszönhetően rohamos terjeszkedésbe kezdtek, ám eladósodottságuk olyannyira megnőtt, hogy a hatóságok a folyamat leállítását határozták el 2020-ban. A fejlesztők hitelhez jutása jelentősen beszűkölt azóta, miközben az ingatlanok iránti keresletet erősen visszavágta a kínai gazdaság lassulása és a Covid-19 miatti bizonytalanságok.  

November közepén a kínai sajtóban napvilágot látott hírek szerint Peking most lépéseket tenne a szektor újraélesztésére , beleértve a banki hitelek támogatását is. Az ingatlanpiac Kínában az építőiparral együtt a mintegy negyedét teszi ki, és segíti az alacsonyan képzett munkások tömegének megélhetését, így nagy szüksége van rá az országnak.
 

Újabb mentőövet dobtak a megroggyant kínai ingatlanszektornak

Peking kezdeményezésére ezúttal 38 milliárd dolláros pénzeső hullik a viharvert kínai ingatlanfejlesztési szektorra.