Az üzemanyagkutak a saját hasznukra emelik áraikat az Egyesült Királyságban. Még akkor is, amikor az omikron-változatnak köszönhetően mind az ólommentes benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára csökken az Egyesült Királyságban – számolt be a Yahoo Finance UK a RAC álláspontjáról. 

A brit gépjármű-szolgáltató vállalat szerint a benzines autók vezetői a jelenlegi árak alapján napi 5,5 millió font, vagyis 2,3 milliárd forint veszteséget szenvednek el.

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP

A sofőröket átvágják. A brit szupermarketek az üzemanyag 50 százalékát értékesítik, és továbbra is lassan adják tovább a nagykereskedelmi árak csökkenését a vásárlóknak.

– így fogalmazott Simon Williams, a RAC szóvivője, mikor a BBC-nek nyilatkozott. Az Egyesült Királyságban a benzin nagykereskedelmi ára novemberben 10 pennyvel (42,72 forint) csökkent, ami szeptember óta a legalacsonyabb árszint. A gázolaj nagykereskedelmi ára pedig 7 pennyvel (29,9 forint) esett vissza.

A RAC szerint az üzemanyagár csökkenése az omikron-változat felfedezésének köszönhető.

Az olaj hordónkénti ára november végére 70,9 dollárra (22 862 forint) esett vissza, szemben a kezdeti 84,7 dollárral (27 306 forint) . Ennek ellenére az ólmozatlan benzin literje 3,1 pennyvel (13,24 forint), míg a gázolaj 2,7 pennyvel (11,53 forint) drágult. Mindkét üzemanyag ára november 21-én illetve 20-án tetőzött rekordmagasan - a benzin literje közel 631, míg a gázolajé 645 forintba került.

Ennyire viheti le az üzemanyagárakat az olaj árának zuhanása

A RAC szerint  semmi sem indokolja a benzinkutak magas árait, és felszólította a kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat a benzin esetében literenként mintegy 12 pennyvel, a gázolaj esetében pedig 7 pennyvel, vagy legalább világosan magyarázzák el az áremelkedés okait.

A magas üzemanyagárak a lehető legrosszabbkor, a karácsonyi ünnepek közeledtével sújtják az autósokat, és fokozzák a háztartások jövedelmére nehezedő példátlan nyomást a cég véleménye szerint. Úgy gondolják, az új Covid-mutánsról szóló hírek ellenére most az autóhasználat közel van a járvány előtti szinthez, így a kiskereskedőknek nem kellene hatalmas nyereséget realizálniuk minden egyes liter üzemanyagon, amit eladnak.

Olyan szupermarketláncoknak pedig, amelyek jelentős üzemanyag-kiskereskedők, mint az Asda, a Sainsbury's (SBRY.L), a Tesco (TSCO.L) és a Morrisons, csökkenteniük kellett volna az árakat, ehelyett emelték azokat. A RAC ugyanakkor üdvözölte a múlt havi üzemanyagadó befagyasztást, de szerintük a kormány többet is tehetne.