adósságválság

Jóváhagyta a görög parlament a szigort

Megszavazta a görög parlament azokat a rendkívül szigorú intézkedéseket, amelyeket az uniós partnerek egy újabb mentőhitel feltételéül szabtak. Egy magasrangú banki tisztviselő szerint hétfőn nyithatnak ki a bankok.

Még lejjebb a bóvliban Ciprus

Tovább rontotta Ciprus eddig is mélyen spekulatív államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, azzal indokolva a döntést, hogy a ciprusi bankrendszer tőkepótlási igénye a korábban vártnál valószínűleg sokkal nagyobb mértékben növeli az idén az államadósság-rátát.

Rossz hír érkezett Németországból

A magyar gazdaság fő exportpiacának számító Németországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az export mértéke novemberben.

A polgárok menthetik ki az adósságcsapdából a görögöket

Arról, hogy miként áramlik a vagyon Európa egészségesebb, északi részéből a bajban lévő dél felé, éles viták folynak. Mégis kevés szó esik az államadósság, a GDP és a magánvagyon (a háztartások tulajdonában lévő, az adósságállománnyal csökkentett pénzügyi és nem pénzügyi eszközök) viszonyáról.

Adósságválság: Ördögi paktum az államok és a bankok között

Az európai államok növekvő eladósodásával az utóbbi években drámaian megnőtt az országok bankoktól való függőségése - írja a Spiegel. A kormányok éhesek a hitelre és bankok folyósítanak is kölcsönöket, de kimondatlanul ellenszolgáltatásként nem kevesebbet várnak el, mint túlélési garanciát.

Pénteken lesz hároméves az eurózóna adósságválsága

Pénteken lesz három éve, hogy elkezdődött az eurózóna államadósság-válsága. Ebből az alkalomból a Guardian szakblogja egy speciális naptárat készített, amely részletesen végigköveti a válság állomásait.
Világgazdaság Piactér