agrárár

Nem drágul tovább a tojás

Júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje másfél százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH jelentéséből. Ezen belül azonban komoly eltérés van a növényi és az állati termékek között.

Kisebb agrárár-emelkedés

Még mindig jelentős, de az új termés megjelenésével enyhült az agrárinfláció. Májusban 37,6 százalékkal kerültek többe a mezőgazdasági termékek, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

"Csináljunk bioetanolt a hazai kukoricatöbbletből"

Egy sem épült fel az öt éve bejelentetett 32 hazai bioetanol üzemről, ami jól jellemzi a terület működési környezetének bizonytalanságát, a kisszámú gyártót mégis rendre az agrárárak felhajtásával vádolják. Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke szerint megfelelő szabályozással és a szinergiák kihasználásával évi másfél millió tonna bioetanolt lehetne előállítani a – jó években – 3-4 millió tonnányi kukoricafölöslegből.

Döbbenetes agrárárak, még kevesebb állat

Éves alapon 47,5 százalékkal emelkedtek az agrárárak ez év februárban, amelyet főleg a növényi termékek 67,9 százalékos drágulása idézett elő – jelentette a KSH.

Mélyponton az agrárárak

Egyre kisebb mértékben csökkennek a mezőgazdasági termelők árai. A novemberi éves áresés 5,2 százalékos volt, miközben az első tizenegy hónap átlagában –10,2 százalékos volt a mutató – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Folytatódik a mezőgazdasági árcsökkenés

Tempósan esnek a mezőgazdasági termékek felvásárlási árai, némelyik szektorban - például a tejtermelésben - már komoly gondokat okoz az előállítási költség alatti árszint. Idén a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb termésátlag, így magasabb árak várhatóak.

Zuhanás az agrárárakban

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008. októberben 16,5%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 7,4%-kal nőtt.

Csillapodó agrárinfláció

A tavaly ősszel kezdődött árrobbanás lassan lecseng a növényi terményeknél, de az állati termékek árában késleltetve jelent meg a magas takarmányár - derült ki a KSH mai közleményéből.
1
Világgazdaság Piactér