Agrya

Kiemelt figyelem a fiatal gazdáknak

Tíz évre szóló, 2020-tól 2030-ig tartó programot indít az Agrárminisztérium a generációváltás elősegítésére, a bankok pedig kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal gazdákra – derült ki az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által a közelmúltban szervezett konferencián.

Fiatal gazdálkodókat segít a NAK és az AGRYA

A programot az AGRYA már pilot jelleggel 2016-ban elindította, amely során jól láthatóvá volt, hogy a fiatal gazdálkodók esetében hiányoznak az alapvető vállalkozói ismeretek.

A mezőgazdaság vonzóvá tétele a cél

Az agráriumban egyre égetőbb kérdés a nemzedékváltás, elősegítésén együtt dolgozik az agrárkamara és a fiatal gazdák érdekképviselete, például ismeretbővítő és vállalkozói készségfejlesztő programok szervezésével – ismertették közös tájékoztatójukon a két szervezet vezetői.

Versenyképesség-növelésre kellene fordítani a támogatásokat

A földforgalmi szabályok átszabásával nagyot lépett a kormány a céljainak megfelelő agrár-üzemszerkezet kialakítása felé, de – bár a külkereskedelmében is jól teljesített az ágazat – mezőgazdasági lehetőségeink jobb kihasználása, a termelés hatékonyságának és versenyképességének javítása a következő kormányra marad a Világgazdaság Új ciklus sorozatának nyilatkozó szakemberek szerint.

Kulcskérdés a generációs megújulás

A következő uniós költségvetési ciklusban nemcsak megtartani, hanem növelni kellene a fiatal gazdák támogatását, a gazdaságok öröklésével kapcsolatos szabályokon pedig nem ártana változtatni – áll a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya által kidolgozott javaslatcsomagban.
1
Világgazdaság Piactér