alapítás

A magyar mérnökség dicsérete

Hazánk életének fontos fordulója hozta el a lehetőséget, hogy megalakulhasson a kiemelkedő mérnökök testülete. Vélemény.

128 éves lett a Nagycirkusz

Első megnyitása óta az intézmény ugyan jelentős változásokon esett át, de mára el sem tudjuk képzelni a Városligetet nélküle.

Így ünnepelte születésnapját Észak-Korea

Kardcsörtetéssel ünnepelte alapításának 69. évfordulóját Észak-Korea szombaton, a phenjani rezsim szócsövének számító Rodong Szinmun napilap címlapján „legyőzhetetlen atomhatalomként” emlegette az országot.

Rétvári: Nem zárnak be felsőoktatási intézményt, sőt újakat alapíthatnak

A kormánynak nem áll szándékában felsőoktatási intézmény bezárása, sőt ahol szükséges ott új intézményt alapít - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint a kormány annyi felsőoktatási hallgatót szeretne, amennyi felsőfokú végzettséget kíván szerezni, a követelményeknek megfelel és piacképes tudást szerez.

Kevesebb céget alapítottak Magyarországon

Kis mértékben visszaesett a cégalapítási kedv idén az elmúlt évihez képest, az év első tíz hónapjában 26 722 társas vállalkozás kezdte el a tevékenységét, ami 5,5 százalékkal, csaknem 1600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából.

Sokszorosára nő a kft-alapítás tőkeigénye

A kft-k alapításához szükséges minimális tőkét illetően felemás képet mutat az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.). Bár a jogalkotó szándéka szerint az új Ptk. egyik alapvető célja a szabályozás rugalmasabbá tétele volt, a kft-k tőkekövetelményére vonatkozó új szabályozás a jelenleg hatályos törvényhez képest felemás szigorítás irányába mutat – írja a DLA Piper Advocatus blogjának legfrissebb bejegyzésében Molnár Gábor, az ügyvédi iroda partnere.

Egyre nő a bedőlő cégek aránya

Jelentősen nőtt a cégek bedőlési aránya az elmúlt három évben, áll a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzésében. Míg 2008-ban a cégek 2,3 százaléka került fizetésképtelenségi eljárás alá, addig 2010-ben 3,2 százalékuk. A bedőlési arány tekintetében az építőipar vezetett 2010-ben.
Világgazdaság Piactér