álláshely

Korlátozza a növekedést a munkaerőhiány

Észszerűsíteni kellene a közszférában, a felszabaduló munkaerő pedig a versenyszférában találhatná meg a számítását – mondta a Világgazdaság kérdésére Ürmössy Gergely.

Több mint 52 ezer álláshelyből 26 ezer betöltetlen maradt

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) adatai szerint emelkedett kissé a nyilvántartott álláskeresők száma novemberben: több mint 536 ezren voltak állás nélkül. Az NMH honlapján olvasható legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők száma októberhez képest 2,5, míg a 2011. novemberhez képest 1,9 százalékkal emelkedett. A legtöbb álláskereső továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van.

Több mint féléves mélyponton az új állások száma

Több mint féléves mélypontra süllyedt az új állások száma a versenyszférában: augusztusban 12.900 nem támogatott álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, utoljára januárban volt ennél még kevesebb, 12.300 bejelentett új, nem támogatott állás - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adataiból.

Kevesebb a betöltetlen álláshely, de korai az öröm

Valamelyest csökkent az álláskeresők száma júliusban, annak ellenére, hogy a munkáltatók kevesebb új munkahelyet hirdettek meg, mint az előző hónapban – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett friss adatokból.

Munkában az állásügynökök - Januárban 337 üres álláshelyet találtak

Közel 350 álláshelyet tártak fel januárban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) úgynevezett állásügynök projektje keretében – mondta Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH)Foglalkoztatási és Szolgáltatásfejlesztési Főosztályának vezetője az MTI-nek.

Csak kemény munkáért jár több bér

Miközben a vállalatok közel fele újabb létszámcsökkentésekre készül, bizonyos szakmákban komoly gondot okoz az üres álláshelyek betöltése. A cégek tapasztalata szerint az utóbbi megállapítás különösen igaz a szakmunkások, a műszaki és a számítástechnikai szakemberek esetében – derül ki a 651 cég működését feltérképező Országos HR Benchmark Felmérésből.

Válság: húszezer hazai álláshely már elbukott

Februárban 63 cég tett csoportos létszám-leépítési bejelentést, ez összesen 4850 főt érint. Ezzel október óta már közel húszezer dolgozó tervezett elbocsátását jelentették be a vállalatok a munkaügyi szervezethez – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból.
1
Világgazdaság Piactér