állásinterjú

Nem a ruha teszi a jelentkezőt

Egy állásinterjún mindenki szeretné magából a legjobbat mutatni. Sokszor azonban nem is gondolnánk, milyen szabályokra érdemes odafigyelni, főleg az öltözködés terén.

Cél nélkül érkezik állásinterjúra a pályakezdők többsége

A műszaki területekre egyre több pályakezdő frissdiplomás kerülhet, a felsőoktatási keretszámok átalakításának hatására, bár a változtatás eredményei csak a következő 2-3 évben látszanak majd igazán a gazdálkodó szervezeteknél – véli a Wanhua-BorsodChem Zrt.

Mi a fő oka annak, hogy nem vágyunk vezető pozícióra?

Az egész életre szóló, megszakítások nélküli karrier egyre inkább eltűnőben van – legalábbis erre utal az, hogy a emberi erőforrás megoldásokat kínáló vállalatának számító Kelly Services legújabb felmérésében megkérdezett magyar munkavállalók majdnem kétharmada arra számít, a következő öt évben karriert vált. A váltást ma már nem pusztán krízishelyzet indokolhatja, a munkavállalók személyes érdeklődésből is válthatnak egyik munkáról a másikra.

Árulkodó tekintetek az állásinterjún

Legyen szó üzleti tárgyalásról, állásinterjúról, létezik jó, bizalmat ébresztő szemkontaktus – állítja Varga Anna pszichológus. Míg a hallgató szinte folyamatosan a beszélőre néz, addig a beszélő jóval ritkábban tekint a hallgatóra.

Hiába tilos, mégis feszegetik a kínos kérdéseket az állásinterjúkon

Németországban több multinacionális vállalat csatlakozott ahhoz a programhoz, miszerint a jövőben anonim életrajzot kérnek a pályázóktól. Magyarországon még teljesen elfogadott, hogy valakinek figyelembe veszi a származását a munkáltató és nem egyszer azért nem kapja meg valaki az állást, mert gyermeke van.

CV-lódítások: a testbeszéd úgyis elárul

Nem szégyellnek túlozni az ausztrál álláskeresők önéletrajzaikban egy-egy jobb álláshely megszerzése érdekében. Az interjúig eljutni azonban csak egy dolog, a hibás testbeszéd egy amerikai felmérés szerint mindent elronthat.

Mit ne tegyünk állásinterjú alatt?

A Society for Human Resource Management 500 fő bevonásával készített felmérése szerint a HR vezetők 40 százaléka megbocsáthatatlannak tartja, ha az állásinterjú közben megcsörren a jelentkező telefonja. Szintén "öngyilkos" lépés, ha a pályázó idő előtt kérdez a juttatásokról vagy a szabadságolásról. A Világgazdaság Online összegyűjtötte a legjellemzőbb hibákat, amelyeket az álláskeresők az interjúk során elkövetnek.

"Helikopteres szülő" szindróma - Mi is az?

Ha pályakezdő fiatalt akar felvenni, egyre több munkaadó szembesül az úgynevezett „helikopteres szülő” szindrómával. Vagyis azokkal az anyákkal-apákkal, akik még az állásinterjúra is elkísérik gyereküket, sőt, ha kell, csemetéjük munkahelyi problémáját is ők akarják kezelni.
Világgazdaság Piactér