autonómia

Hivatalos a székelyföldi autonómiát követelő kezdeményezés

Megjelent Románia hivatalos közlönyében csütörtökön a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezet, amelyet polgári kezdeményezésként akar a román parlament elé terjeszteni egy - a Gyergyószéki Székely Tanács (GYSZT) által megalakított - tíztagú kezdeményező bizottság.

Székelyföld nem lesz egyhamar autonóm terület

Elutasításra javasolta a szakértőkből álló bukaresti törvényhozási tanács Székelyföld autonómiastatútumát, amelyet állampolgársági kezdeményezésként terjesztett a testület elé novemberben egy gyergyói bizottság - tudta meg a kolozsvári Krónika című lap a Gyergyószéki Székely Tanács (GYSZT) elnökétől.

A román államfő tanácsosával egyeztetett az EMNT küldöttsége

Az autonómiáról, a regionális átszervezésről, a magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyéről egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) küldöttsége Laurentiu-Mihai Stefannal, a román elnöki hivatal belpolitikai tanácsadójával - közölte csütörtökön az EMNT.

Orbán Tusnádfürdőn: 50 százalék felett a magyar tulajdon a bankrendszerben

A 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy az MKB Bank megvásárlásával a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya meghaladta az 50 százalékot. A kormányfő kijelentette, hogy a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell. A kormányfő bírálta a magyarországi civil világot.

Az autonómia kérdése

A rendszerváltás óta folyamatos vita tárgya Romániában – elsősorban az erdélyi magyar pártok és bizonyos civil szervezetek között – az autonómia kérdése, az önrendelkezés elveinek a gyakorlatba ültetése. A helyzet nem egyszerű.

Szimpátiatüntetés Budapesten a Székelyek nagy menetével

Budapesten a Civil Összefogás Fórum és a Székelyföldért Társaság szervezésében szimpátiamenetet szerveztek a budapesti román nagykövetség el annak kapcsán, hogy vasárnap a háromszéki Bereck és Kökös közötti 55 kilométeren menetoszlop hívta fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére.

A román hatóságok 15 ezresre becsülték a 120 ezres demonstrációt

A résztvevők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, amelyen a résztvevők békésen kinyilvánították: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását.

Megéri-e a függetlenség a skótoknak?

Nem járna egyértelműen kedvező hatásokkal a skót gazdaság számára, ha Skócia valóban elszakadna Nagy-Britanniától. Az önálló ország számára biztos anyagi hátteret adni képes északi-tengeri olajmezők kapacitása ugyanis véges. Az egyik legfőbb skóciai célkitűzést, az önálló társaságiadó-kulcs bevezetését pedig a jelenlegi autonómia kiterjesztésével is el lehetne érni.
Világgazdaság Piactér