bankunió

Orbán: törvény készül a bankok szanálásáról

Bankszanálási törvény előkészítésére kérte fel a szakminisztert Orbán Viktor - erről a miniszterelnök a kétnapos brüsszeli EU-csúcs után beszélt. Orbán kommentálta a Kúria döntését is a devizahiteles perekkel kapcsolatban.

Farkas Ádám a bankunióról: közel van a végső megállapodás

Jóllehet az egységes európai bankfelügyelet (SSM) létrehozásával kapcsolatosan politikai egyezség született, és nagyon közel van a végső megállapodás, a közös bankválság-rezolúciós mechanizmus és a bankbetét-biztosítás kidolgozása még várat magára, és nehéz feladat lesz - mondta az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) főigazgatója csütörtökön Budapesten.

Szász Károly: egymásra utalt az állam és a pénzügyi rendszer

A PSZÁF elnöke szerint az Európai Bankunióval kapcsolatos javaslatokhoz konstruktívan kell közelíteni, de nem szabad megengedni, hogy ez új törésvonalat eredményezzen Európában. Az állam és a pénzügyi közvetítőrendszer kölcsönösen függ egymástól, a szabályozó rendszer ezt az egymásra utaltságot szeretné nemzeti és európai szinten is feloldani, ám kapcsolatukat nem lehet teljesen elvágni - nyilatkozta Szász Károly az MTI-nek adott interjújában.

Startolhat a bankunió

Elhárult a fő akadály a tegnap este kezdődött Európai Tanács sikere elől: a tagországok pénzügyminiszterei maratoni ülésükön megegyeztek az egységes európai bankfelügyelet felállításáról. A kompromisszum Budapest számára is szimpatikus, arról azonban még nem döntött a kormány, csatlakozik-e a bankunió első fázisának tartott rendszerhez.

Berlin diktál Brüsszelben

Lefutott meccsként indul csütörtök este az uniós állam- és kormányfők soros brüsszeli csúcstalálkozója, ám az este előhozta a törésvonalakat a formálódó bankunióval és az egyre szorosabb valutaunióval kapcsolatban. Az elfogadott határozat azt mutatja: leghangosabban a német kormány és az Európai Parlament követelőzik.

Vége a német-francia vitának: startolhat a bankunió

Döntöttek az euróövezet pénzügyminiszterei az egységes bankfelügyeletről. Az Ecofin 14 órán át tartó brüsszeli ülésén reggel hétre született meg a megállapodás, amelynek lényege: teljes körűen 2014 márciusától az Európai Központi Bank (EKB) felügyelheti az unió bankjait.

Győri: a mostani EU-csúcson még nem döntünk a bankuniós csatlakozásról

A korábbi EU-csúcsok esetében gyakran használtuk a történelmi, sorsdöntő kifejezést, azonban az állam- és kormányfők holnap kezdődő találkozója nem ilyen lesz – mondta a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára a csütörtök-pénteki EU-csúcsról, a sajtó számára szervezett háttérbeszélgetésen.

Nagy vita várhahó a bankunió kapcsán - A briteknél van az ütőkártya

A többi között a bankunió részleteiről, az eurózóna közös bankfelügyeleti mechanizmusáról, a tőkemegfelelési előírások megváltoztatásáról és a gazdasági kormányzás szorosabb összehangolásáról szóló javaslatokról tanácskoznak kedden az Európai Unió pénzügyminiszterei.
Világgazdaság Piactér