beiktatás

Beiktatták az új katalán elnököt

A szokásoktól eltérő módon szűk körben, a katalán kormányzati palota egyik kisebb termében, egy alig öt perces eseményen tette le hivatali esküjét.

Letette az esküt a cseh elnök

Milos Zemant, a Cseh Köztársaság régi-új elnökét a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében iktatták be hivatalába csütörtökön.

Beiktatták az új osztrák elnököt

Beiktatták hivatalába csütörtökön Alexander Van der Bellent, az új osztrák államfőt, aki személyes hangvételű beszédében az európai béke fontosságát hangsúlyozta, és arról szólt, hogy aki Ausztriában menedéket kér, annak be kell tartania az ottani törvényeket.

Történelmi szakítás és példátlan tiltakozás

Az Egyesült Államok jelenét sötét színekkel ecsetelő beiktatási beszédével Donald Trump elnök látványosan szakított a hagyományokkal. Értésre adta, az amerikai érdek az első, amihez kül- és belpolitikai fordulatra lesz szükség.

Szerdán iktathatják be az új román kormányt

A romániai választásokon többséget szerző PSD-ALDE szociálliberális koalíció szerdán akar bizalmat szavazni a parlamentben a Sorin Grindeanu vezette kormánynak - jelentették be a kétkamarás parlamentben házelnöki tisztséget is betöltő koalíciós pártvezetők pénteken.
Világgazdaság Piactér