bérnövekedés

Előbb-utóbb jön az áremelés

Közép-Európában a vállalatok még "lenyelik" a bérköltség oldaláról jelentkező mind erősebb áremelési nyomást, de ez nem folytatódhat a végtelenségig.

Bértorlódás keletkezett több ágazatban

A kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek is 9-10 százalék körüli bérfejlesztéssel kalkulálnak erre az évre, ami több mint 6 százalékos reálkereset-növekedést jelenthet.

Több képzett munkaerő, magasabb bérek kellenek

A kormánynak továbbra is fontos célja a képzett munkaerő megtartása és hazacsábítása, emellett arra törekszik, hogy a reálgazdaság többi területén is növekedjenek a bérek - erről beszélt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna, valamint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

Reálbér-növekedést sürgetnek a villamosenergia-ipari szakszervezetek

A villamosenergia-iparban működő szakszervezetek minimum 3,4 százalékos reálbér-növekedést tartanak szükségesnek az idei évre, ez a béremelési javaslat figyelembe veszi a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit és az országos bérajánlásban foglalt elveket - mondta el az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

„Jelentős általános bérnövekedésre nem képes a magyar gazdaság”

Magyarország és a nyugat-európai országok közötti nagy bérkülönbség olyan elszívó hatást jelent a munkaerőpiacon, amit csökkenteni kell – hangzott el a Világgazdaság évindító konferenciájának azon panelbeszélgetésén, amelyen a munkaadói és a munkáltatói oldal egy-egy képviselője vett részt.
Világgazdaság Piactér