dohánypiac

Percenként 16 ezer magyar gyújtott rá júniusban

Megdőlhet idén a magyarországi dohánypiac 586 milliárd forintos éves értékesítési rekordja, amihez nagyban hozzájárulhat a júniusban eladott 56,5 milliárd forintnyi termék.

Ez nem aranybánya: Hatalmas forgalom mellett veszteség a dohánypiacon

A jövőben teljesen átalakul a magyarországi dohányárupiac, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode csoport ezért áttekintette az ágazat motorját jelentő dohányáru-nagykereskedők piacát. A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy bár az árbevétel növekedett az elmúlt években, az ezzel főtevékenységként foglalkozó társaságok eredménye évek óta negatív tendenciát mutat, sőt az érintett cégeknél közel 20 százalékkal csökkent az átlagos létszám. A területi megoszlást nézve Budapestre, Pest megyére koncentrálódott a dohánykereskedelem.

Megroppantja a dohánypiacot a trafiktörvény

A jelenleg dohánytermékeket is áruló kiskereskedelmi egységek szinte biztos bevételcsökkenéssel néznek szembe, a dohány-nagykereskedők pedig több ezer kockázatos vevőt kaphatnak a „trafiktörvény” júliusi hatálybalépésével – mutat rá az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmánya. Az elárusítóhelyek számának drasztikus csökkenése a feketepiac részesedését növelheti, a dohánytermékek alacsony árrése miatt pedig az alacsonyabb forgalmú trafikok létjogosultsága is kétséges.
1
Világgazdaság Piactér