EDP

Magyarország ma 9 év után lekerülhet a szégyenpadról

Az uniós országok pénzügyminiszterei ma Luxembourgban várhatóan hivatalosan is megszüntetik a túlzott mértékű költségvetési hiány miatti eljárást Magyarországgal, valamint további négy EU-tagállammal szemben.

Elemző: Evidens, hogy ki kell kerülnünk a deficiteljárás alól

Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 4,0 százalék volt tavaly a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány; az Eurostat által közölt, magyarországi 1,9 százalékos hiányadat kedvezőbb az előzetesen bejelentett 2,1 százaléknál - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn közzétett számokból.

Bámulatos számokat küldtünk az EU-nak – Levágta a hiányt a kormány

A túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében az Európai Uniónak 2013. március 29-én jelentett adatok szerint a kormányzati szektor hiánya 2012-ben 566,7 milliárd forint volt, mely a GDP 2,0 százaléka - jelentette a KSH. A kormányzati szektor bevétele 13 147,8 milliárd forintot, kiadása 13 741,2 milliárd forintot tett ki. A 2012. IV. negyedévi hiány 166,6 milliárd forint volt, 348,8 milliárd forinttal alacsonyabb a 2011. IV. negyedévinél.

Összeomlott a magyar növekedés, újabb megszorítások jöhetnek

A politikai döntések fő mozgatórugója a 2014-es választás lesz – vélekednek friss elemzésükben a Citigroup közgazdászai. Szerintük Magyarország hosszú távú növekedési problémákkal küzd, vagyis emiatt befektetői szempontból legnagyobb kockázata a fiskális és monetáris politika enyhülésének van. A Citi elemzői szerint nem fog fellazulni a költségvetési politika, és ha kell, akkor újabb megszorításokat jelent be a kormány.

Az NGM megmagyarázza: Az egyszeri tétel nem statisztikai fogalom

„Az Európai Unió egyetlen hiányt tart számon” címmel adott ki sajtóközleményt a gazdasági minisztérium. A kormányzati szektor 2011. évi nemzeti számláit a KSH számítja, ez az alapja az EU Túlzott Hiány Eljárás keretében készített Jelentésnek. A KSH által készített hivatalos statisztika eredményét az NGM számításai is alátámasztják. Teljes az egyetértés abban, hogy a tavalyi évet a kormányzati szektor jelentős, a GDP százalékában 4,3-os többlettel zárta.

Nem szabadulunk Brüsszel vigyázó szemétől

A kormánynál 0,8 százalékponttal magasabb, 3,3 százalékos GDP-arányos deficitet jósol 2012-re a magyar büdzsében Brüsszel. Ha a brüsszeli forgatókönyv megvalósul, az egyben azt jelentené, hogy hazánk jövőre mégsem kerül ki a 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól.
Világgazdaság Piactér