elszámoltatás

A jövő év közepére mindenki megkaphatja a pénzét a bankoktól

Négy különvéleménnyel ugyan, de átengedte az Alkotmánybíróság az egyoldalú szerződésmódosításokat utólag válogatás nélkül tisztességtelennek nyilvánító törvényt. Ezek után aligha lehet már megakasztani az elszámoltatást. A devizahitelesekkel kezdik a bankok, de a várhatóan forinthitelesekkel is végeznek a jövő év közepére.

A problémamentes forinthiteleseknek nem sok pénz járhat vissza

A jegybank első rendelete a devizahitelesek többségénél nem alkalmazható, a zömében problémamentes forinthitelek után viszont egyáltalán nem biztos, hogy jár visszatérítés. A devizahitelesek számára kellemetlen meglepetés lehet, hogy számos korábban kapott kedvezményt beszámítanak majd az elszámolásnál.

Indul a bankok elszámoltatása

November elsején hatályba lép az elszámolási törvény, amelynek alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely az elszámolás részletes módszertanát tartalmazza, november legelején jelenik meg - közölte az MTI érdeklődésére a jegybank.

Kósa: a bankok elszámoltatásának költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

A bankok elszámoltatásának költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, amelynek tervezete már nagyjából elkészült, de a vitája a hétfő-keddi kormányülésen kezdődik - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és országos kampányfőnöke hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Devizahitel: másodfokon is beindul a nagyüzem a bíróságon

Első fokon hét devizahiteles keresetet tárgyalt a Fővárosi Törvényszék, a nagyobb bankok közül a CIB Bank Zrt. keresetét elutasította. A héten elkezdődtek a másodfokú tárgyalások, az eljáró Fővárosi Ítélőtábla végzései szerint több perben a korábban kihirdetett, a magyar állam javára meghozott elsőfokú ítélet válik jogerőssé.

Finomodik az elszámoltatás

A hitelből végtörlesztők ingyen is kérhetik a banktól az elszámolást, nagyjából a végtörlesztők 30 százalékáról van szó. Az elszámolás után azonnal jön az alacsonyabb törlesztőrészlet

A hitelkiváltók a mentőcsomag nagy vesztesei lehetnek

A Kúria jogegységi határozatáról szóló törvény és a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslat szerint elévültnek minősülnek azok a hitelszerződések, amelyek 2009 július 26. előtt lezárultak. Számos devizahitelest érhet emiatt kellemetlen meglepetés, ha ezt megelőzően kiváltotta a hitelét egy másik banknál.

Ezermilliárdot adhatnak vissza a bankok

Mintegy ezer milliárd forintot kell a pénzintézeteknek visszaadniuk az érintett ügyfeleknek a bankok elszámoltatása alapján - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, megkapják az elszámolást, azt a bankoknak kell elkészíteniük. Ha változott a lakcím azt érdemes jelezni a bankoknak, de a pénzintézekenek kötelező felkeresni az ügyfeleket. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkenhetnek.
Világgazdaság Piactér