elszegényedés

A szegénység bumerángja

Aki szegény, az a legszegényebb – egyre többen érezhetik át Magyarországon József Attila verssorának súlyát. Az Eurostat legfrissebb kutatása szerint itt az emberek 33,5 százalékát veszélyezteti szegénységi vagy társadalmi kirekesztettség. Ez 5 százalékos ugrást jelent az egy évvel korábbiakhoz képest. Majdnem 3,3 millióan vannak ilyen helyzetben. Az elszegényedés folytatódik. Nem látszik olyan fordulat, vagy legalábbis törekvés erre, mely a társadalom legszegényebb rétegeinek életét javítaná. Sőt!

Ferge: Soha nem látott gettósodás zajlik a kormány segítségével

Nem csak az a baj, hogy a kormányzat megtévesztő követeléseket ad az IMF szájába, pedig már a világszervezet is arra figyelmeztet: „vigyázz a legsebezhetőbbekre” - emeli ki Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus a Népszabadságnak adott interjújában. Az utolsó Matolcsy-csomagot dicsérő szakértőknek fogalmuk sincs arról, hogy a társadalmi hatásokat illetően miről beszélnek, mert fogalmuk nincs arról, hogy mit jelent a szegénység - mondja az MTA rendes tagja.

A fő kereső nélkül fél év alatt tönkremennek a családok

A magyar családok kétharmada mindössze néhány hónapot tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené a jövedelmét. Eddig a lakosság többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt, ezért elmaradt a vagyonfelhalmozás. Mindezek ellenére Magyarországon sem kódolt az öregkori elszegényedés, ha a demográfiai helyzet még meglévő kedvező hatását a megtakarítások növelése kíséri.
1
Világgazdaság Piactér