EP-választás

Negyvenezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson

Bár a települési képviselő-testületek, polgármesterek megválasztásában nemcsak a magyar és az uniós állampolgárok, hanem bevándorlók, letelepedők és menekültek is részt vehetnek, ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük, összességében mégis kevesebben voksolhatnak október 12-én, mint a parlamenti szavazáson.

Így szavazott Magyarország és Európa

Hat párt jutott be az Európai Parlamentbe Magyarországról, a Jobbik a második, a DK majdnem beérte az MSZP-t, bejutott az Együtt-PM és egyetlen század százalékkal, de az LMP is. Az eddigi két EP-választás részvételi aránya is alacsony volt, a mostani azonban minden eddigit alulmúlt. A 8 033 818 választásra jogosult közül 2 322 982 polgár adott le szavazatot, ez 28,92 százalékos részvételt jelent. Soha a rendszerváltás óta ilyen kevesen nem szavaztak országos választáson. Az már biztosnak látszik: több helyen is előretörnek az euroszkeptikusok Európa-szerte. Szlovákia 13 százalékos részvételét azért még így is felülmúljuk.

EP-választás: közel 70 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a szombat reggeli adataiból.

Szlovákiában már szavaznak

Közel hatezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel hét órakor Szlovákiában, és ezzel kezdetét vette az ország történetének harmadik európai parlamenti (EP) választása.

EP-választás: ellenőrizze szavazókörét, mert változások lehetnek

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol az áprilisi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni. A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, melyik szavazókörben várják.
Világgazdaság Piactér