Északi Áramlat

Megvédte a gázpiacot a MEKH

Letiltott két gázvezetékkapacitás-aukció az energiahivatal, mert csak a jobban informált, erősebb vállalatoknak kínáltak valós lehetőséget.

Védelmébe vette az Északi Áramlat 2-t a német külügyminiszter

A földgázpiac liberalizációjának visszafordítására irányulnak azok a támadások, amelyek ellenzik az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 földgázgázvezeték megépítését - mondta a vitatott beruházással kapcsolatban Sigmar Gabriel német külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

Oroszországot kizárhatják a G8-ból a londoni elemzők szerint

Londoni stratégiai elemzők véleménye szerint az ukrajnai orosz katonai fellépés egyik jelentős diplomáciai következménye az lehet, hogy a nyugati hatalmak kizárják Oroszországot a legnagyobb ipari gazdaságok alkotta G8-csoportból.

Még két Északi Áramlat vezeték

Indul a már két csőből álló Északi Áramlat gázvezeték további két csővel való kiegészítésének előkészítése.

Rontott a Gazprom

Európában – rubelre vetítve – 4,24-szer olyan drágán kelt el az orosz gáz 2012 első kilenc hónapjában, mint Oroszországban, míg a FÁK országokban érvényesített ár az európai átlag 81 százaléka volt, derül ki az eladó Gazprom legfrissebb jelentéséből. Az orosz társaság a vizsgált időszakban kevesebb gázt adott el, mint az előző év első háromnegyed évében, s bár összességében nőtt az árbevétele, az üzemi és az adózott eredménye romlott. Elemzők szerint 2013 sem lesz könnyebb a számára. Egyelőre például csak növelte a költségeit az Északi Áramlat második vezetékének múlt év végi beüzemelése, folyik ellene az uniós vizsgálat erőfölénnyel való, feltételezett visszaélés miatt, európai piacán pedig előretört fő riválisa, az olcsóbb gázt adó Norvégia.

Felvette a Gazprom a kesztyűt

„Múlt évi fő feladatunk az volt, hogy minden egyes kihívást lehetőséggé változtassunk át” – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke a cég részvényesei előtt.

Megkezdődött az Északi Áramlat építése

Az Északi Áramlat gázcsővezeték Balti-tengeren Európába tartó második szakaszának építése nem szenved késedelmet amiatt, hogy csökken a kereslet a földgázra - jelentette ki a projekt pénzügyi igazgatója.
Világgazdaság Piactér