eu-források

Tovább száguld az építőipar

Még magasabb fokozatba kapcsolt az építőipar, a cégalapítások egy negyedév alatt 15 százalékkal növekedtek.

Magyarázatot kapunk a magas deficitre

Közel hatvan százalékkal lett magasabb a pénzforgalmi hiány a tervezettnél, a számvevőszék vizs­gálata fogja kideríteni, mi ennek a pontos oka.

Hogyan teljesít idén a magyar gazdaság?

A vártnál lassabban, 1,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság tavaly október és december között, az év egészében 2 százalékkal bővült a GDP. Ezzel az EU gyengébben teljesítő tagjai között voltunk, miközben a régiós országok a lista első felén találhatók. Magyarországon a mezőgazdaság és a piaci szolgáltatások voltak a növekedés motorjai, az ipar alig bővült, az építőipar pedig zuhant. A Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok szerint idén felpöröghet a gazdaság. A növekedést a gyors béremelések miatt a lakossági fogyasztás húzhatja, de a tavaly visszaeső beruházások is növekedési pályára kerülhetnek az EU-pénzek lehívása miatt. Az építőipar erőteljesen, az ipari termelés visszafogottan nőhet. A nettó export hozzájárulása azonban csökkenhet, mert a belső kereslet bővülése importnövelő hatású.

Feléledhetett a magyar gazdaság

A második negyedévben két százalék felett nőhetett a GDP, bár több jel arra mutat, hogy ennél lassabb bővülés is benne van a pakliban.

Kiderült! Ezért nyomott satuféket a magyar gazdaság

Mindössze 0,9 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ez megegyezik az előzetes adattal, ami óriási negatív meglepetést okozott, hiszen elemzők 2 százalék körüli növekedésre számítottak. A részletes GDP-adatok szerint a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

Orbán szövetségesei

Nagy hetet zárt Orbán Viktor, szövetségeseivel és partnereivel egyeztetett. A sort a KDNP-vel kezdte, s ma a Magosz elnökével tárgyalt az elmúlt két év tapasztalatairól. A következő időszakot érintő felvetések sorát hallhattuk, az uniós pályázati pénzek lehívásának új rendszerétől a magyar tulajdonú bankok megerősítésén át az agrárium kis- és középvállalkozásainak megsegítéséig. Az ötletbörze kivitelezésén gőzerővel dolgozhatnak a szakértők. A fotón Jakab István (Magosz) és Orbán Viktor.

Póluskórházak fejlesztésére 85,2 milliárd

Akár heteken belül szerződést köthet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az infrastruktúra fejlesztésre pályázó egészségügyi intézményekkel. Ennek az a feltétele, hogy az intézmények pótolják az első fordulóban benyújtott pályázati anyaguk hiányosságait.

Kiosztották a pénzmaradványt a gyógyítóknak

A napokban kapják meg a kórházak az Egészségbiztosítási Alap 18 milliárd forintos maradványát, így a nyár végén szétosztott pénzzel együtt 25 milliárd többlet jut az idén a gyógyító-megelőző ellátásokra.
1
Világgazdaság Piactér