gázpiac

Sokakat csábít a magyar gázpiac

Számos cég próbált szerencsét a magyar gázpiacon az elmúlt években, bár egy részük már feladta, vagy új tulajdonoshoz került.

Több gáz érkezik Európába

Rekordszintű lesz a Gazprom idei európai gázexportja, hat százalékkal felülmúlja majd a múlt évit, amely szintén csúcs volt – jelentette ki az orosz gázipari holding vezetője csütörtökön.

Magyar cég segíti a bolgár gázpiaci liberalizációt

A bolgár gázpiacon is sikeres az energetikai informatikai megoldások fejlesztésére fókuszáló magyar IP Systems Kft. A cég a rendszerirányítói feladatokat ellátó Bulgartransgaz számára exportál a gázpiaci szállítórendszer kezelését többszereplős modellben megvalósító megoldást.

Szombattól drágulhat a gáz Romániában

Április 1-jétől liberalizálják Romániában a belföldi kitermelésű földgáz árát, ami a lakossági fogyasztói ár 2,3 százalékos emelkedését eredményezihet - derült ki csütörtökön román hatósági közlésekből.

Megvédte a gázpiacot a MEKH

Letiltott két gázvezetékkapacitás-aukció az energiahivatal, mert csak a jobban informált, erősebb vállalatoknak kínáltak valós lehetőséget.

Oroszország a krími gázpiacon erősítene

Gázvezetéki kapcsolatot létesítene a Krím-félsziget nagy üdülővárosai között Oroszország. A beruházás 14 millió dollárba kerülne, lezárultával a Fekete-tenger parti Jalta, Forosz és Szevasztopol juthatna több szénhidrogénhez a TASZSZ híre szerint. E terv egyébként már tizenegy éve felmerült, de azután lekerült a terítékről.

Gázár-nyomás a versenyképességen

Az olcsó amerikai palagáznak köszönhetően megnő az USA feldolgozó-iparának versenyképessége, az európai termékeké viszont romlik, földrészünk exportja tehát jelentősen csökkenni fog. Nem jók a hazai kilátások sem

Egyesülne a térség gázpiaca

Olyan gázpiaci elképzeléssel állt elő a cseh és a lengyel miniszterelnök, amely a néhány évvel ezelőtti magyar kezdeményezés (FGSZ Földgázszállító Zrt.) által útnak indított NETS projekt felmelegítése, folytatása lenne. A „NETS 2.0” az Adriától a Baltikumig terjedne: a V4-ek mellett Ausztria és Horvátország is csatlakozna hozzá.

Gázálom

Mert a svájci Nestlé cég büki állateledelgyára nagyot álmodni, és miniszterelnököt hívott a beruházás avatójára. Mégsem a hétmilliárd forintos beruházásától visszhangzik az ország, hanem egy várhatóan negyvenszer nagyobbtól: az E.On magyarországi érdekeltségeinek küszöbön álló visszavásárlásától.
Világgazdaság Piactér