Grönland

Székelyföld a skót úton?

A skót népszavazás példája lendületet adhat más európai országok autonómiát kérő részeinek - így a székely autonómiatörekvéseknek is. Még akkor is, ha nem lett önálló Skócia, korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen kérdésről nagyobb gyűlölködés nélkül lehessen vitázni, majd népszavazáson dönteni róla. Románia, és benne Székelyföld ettől még messze van. De segíthetnek-e a skót tanulságok?

Új ország születhet az olaj miatt

Az olajfúrásokat megkönnyítő olvadó jégtakaró és az emelkedő olajárak közelebb hozhatják Grönland Dániától való elszakadását. Legalábbis ebben reménykedik a jelentős – eddig kiaknázatlan – olajkészlettel rendelkező, jelenleg is széles körű autonómiát élvező Grönland vezetése, amely a várható olajbevételekre alapozná az önállóság anyagi hátterét. Becslések szerint a Grönland környéki vizek alatt mintegy 48 milliárd hordónak megfelelő olajkészlet rejtőzhet.

Új ország születhet az olaj miatt

A Grönland felett olvadozó jégtakaró és az emelkedő olajárak több olajcég érdeklődését is felkeltették a hatalmas sziget iránt. Lehet, hogy végül ez hozza el a függetlenséget a ma még Dániához tartozó Grönland számára.

GPS-es gumikacsák a gleccserekken - Fotók!

Ahhoz, hogy megfejtsék mi zajlik a leggyorsabban mozgó grönlandi gleccser belsejében, amerikai tudósok útjára indítottak 90 gumikacsát. Remélik, valaki megtalálja őket a másik oldalon.
Világgazdaság Piactér