gyerekvállalás

Babapártiak a magyarok

A gyereket tervezőknél nagy az érdeklődés a Csok iránt, minden negyedik-ötödik személy igénybe venné azt.

Tanulnak és gyerekeznek egyszerre

Eddig csaknem kétszázan vették igénybe a diplomás gyedet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-vel.

Megszenvedi a nyugdíjrendszer a gyermektelenséget

A mai 10 százalékos gyermektelenségi arány 2030-ra 20-25 százalékra ugrik - legalábbis ez valószínűsíthető a jelenlegi tendenciák alapján. A társadalom öregedése is folytatódni fog a következő évtizedekben és ma is gyorsabban öregszünk, mint az európai átlag. Jelenleg a 60 éven felüliek száma 2,3 millió fő, azonban ez a szám 50 év múlva 3,3 millió lesz. Mivel a becslés szerint a népesség 9 millióra csökken, a 20 éven aluliak pedig mindössze 1,4 millióan lesznek, ez azt jelenti, hogy az aktív korú népesség csökken, ami az állami nyugdíjrendszer számára komoly teher lesz. Ez a fenti számok tükrében a nyugdíjkorhatár további kitolódásával és a foglalkoztatás változásaival is együtt jár majd.

Nincs pénz gyerekekre

A magyarok több mint negyede egyetlen gyerek felnevelését sem tudná finanszírozni, a 30 év alattiak egyötöde nem is tervez családalapítást – derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.

Korosodó kismamák

Egyre idősebb korban, átlagosan 30 éves koruk fölött szülik meg első gyermeküket napjainkban a magyar nők, de a helyzet egész Európában hasonló. A termékenység szintjének jelenlegi és jövőbeni alakulását egyre inkább a harmincas éveikben járó nők gyermekvállalási magatartása határozza meg. Közöttük viszont egyre több a diplomás, aki számára fontos a család és az egzisztencia összeegyeztethetősége.
Világgazdaság Piactér