gyógyszerár

A NEAK nem takarít meg a tendereljárással

Két új felhívás jelent meg a közbeszerzési eljárások európai uniós honlapján, melyben a NEAK ajánlatot kér a forgalmazóktól az úgynevezett tételes elszámolású gyógyszerek beszerzésére.

Sokkal kevesebbet költenek gyógyszerre a magyarok

A tb-támogatás csökkenése ellenére nem nőttek, hanem csökkentek tavaly a lakossági gyógyszerterhek, de így is 261 milliárd forintot hagytak tavaly a betegek. A közfinanszírozással együtt az egy főre jutó gyógyszerkiadás mélyen az európai szint alatt van.

Tényleg csökkentek a gyógyszerárak?

Az elmúlt hónapok során több ízben hallhattunk, olvashattunk a hazai gyógyszerek jelentős számú és mértékű árcsökkentéséről. Ezek a hírek többségében ugyan helytálló tényeket közöltek, de komplexitásában – kevés kivételtől eltekintve – nem vizsgálták az árcsökkentések szabályozási körülményeit és következményeit.

Így csökkennek és nőnek a gyógyszerárak

Elsejétől közel kétszáz gyógyszer ára átlagosan 6,5 százalékkal kerül kevesebbe a betegeknek, de 350 piruláért átlagosan 3,3 százalékkal többet kell fizetni.

Gyógyszertámogatás: megvalósíthatatlan Matolcsy terve

A kormány Széll Kálmán-tervében a gyógyszertámogatások jelentős csökkentését irányozta elő. A megkérdezettek úgy vélik, a „sebészkés” mellőzésével higgadtan végig kell gondolni egy jó rendszer működésének elméleti alapjait, pénzügyi forrásait, ez nem zárja ki a tartalékok szisztematikus áttekintését. Nem lehet öncél a gyógyszerfogyasztás csökkentése, hiszen a szükséges ráfordítás gazdasági növekedést generál.

Itt a dráguló gyógyszerek listája!

Megjelent annak a több mint 200 úgynevezett kombinált - azaz egy tablettában többféle hatóanyagot is tartalmazó - orvosságnak a neve, amelyek állami támogatása péntektől változik, többnyire csökken.

Hatósági árat vezetnének be a gyógyszerekre is

Komoly gyógyszerpiaci zavarokkal és politikai kockázattal járna a hatósági gyógyszerár bevezetése, amely információink szerint felvetődött a pénzügyi döntéshozók körében.

Sokszor nem az orvos, a gyógyszerár diktál

Minden második beteggel előfordul, hogy az ár miatt nem tudja kiváltani vényköteles gyógyszerét, harmaduk él az olcsóbb helyettesítés lehetőségével. Az idősebbek betartják az orvos utasításait.
Világgazdaság Piactér