gyűlöletbeszéd

Prőhle: Magyarország érdeke egy erős Amerika

Magyarország egy erős és egységes Amerikát akar látni, mert ez felel meg az érdekeinek - jelentette ki Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár pénteken az Amerikai Magyar Koalíció hagyományos, ezúttal 22. alkalommal megrendezett washingtoni Mikulás-vacsoráján.

Ágh Attila: A vademberek sem tomboltak még az utcán

Látszólag mi sem esik távolabb a politikai élet mindennapos csatáitól, mint az a kérdés, hogy léteznek-e örök igazságok, avagy a demokráciának és az emberi jogoknak olyan általános szabályai, amelyek kortól és helytől függetlenül érvényesek, s netán nemcsak a Földön, hanem akár más bolygókon is a táguló univerzumban.

Demszky: Miért hoznának a bíróságok holnaptól ilyen ítéleteket?

Az, hogy "a szó veszélyes fegyver", ma is érvényes kijelentés. A demokráciában azonban egészen mást jelent: azt, hogy a szabad szólás alapjogával vissza lehet élni úgy, hogy annak nyomán mások jogai csorbulnak; szélső esetben az uszító beszédet azonnal követő, annak hatásaként megjelenő brutális agresszió a testi épséget, sőt az emberi életet is veszélyeztetheti – írja a Népszabadságban Demszky Gábor.

Alkotmánybírósági baki a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban?

Nem szankcionálható a gyűlöletbeszéd, mert az Alkotmánybíróság e tárgyban hozott első, 1992-es határozata szerkezeti hibában szenved - jelentette ki a Népszabadságnak nyilatkozva Szabó András, aki a döntés előkészítésében előadó bíró volt. - idézi a napilapot a Híradó.
1
Világgazdaság Piactér