hiánycél

Hat év után csökkentik a hiánycélt

Kína 6,5 százalék körüli gazdasági növekedést tervez az idei évre, és folytatja a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok csökkentését.

Tartható a jövő évi költségvetés

A második negyedéves GDP-növekedés elmaradt ugyan a korábbiaktól, az alapvető fundamentumokkal azonban nincs probléma, ezért a kormány nem tervezi a jövő évi prognózis módosítását, és továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel, 3 százalékos inflációval és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol mérséklődő államadósság-ráta mellett – mondta a Világgazdaságnak Banai Péter Benő.

NGM: Reális és tartható a hiánycél

Az államháztartás idei januári állását és a várható folyamatokat figyelembe véve, továbbra is reális és tartható a jóváhagyott GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycél - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az M1 televízióban.

Garancia a növekedésre

A hazai kis- és középvállalati (kkv) szektor versenyképesebbé válásának szempontjából kiemelt jelentősége van a technológiai fejlesztésekhez kapcsolódó, valamint a méretgazdaságosság eléréséhez szükséges beruházásoknak. Ezek megvalósításához pedig elengedhetetlen, hogy a hazai növekedéshez és foglalkoztatáshoz nagymértékben hozzájáruló kkv-k megfelelő mennyiségű és minőségű finanszírozáshoz jussanak. A jegybank hitelösztönző eszközeinek kivezetését követően, illetve az EU-s források fokozatos kimerülésével párhuzamosan egyre nagyobb szerepet kell kapniuk az intézményi kezességvállalási konstrukcióknak. Korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet a hitelgarancia egyre növekvő jelentőségére, ugyanakkor a konstrukciók keretösszegének növelésére a tavalyi évhez képest ma nagyobb költségvetési tér és még nagyobb szükség van.
Világgazdaság Piactér