jegyzőkönyv

Közel Paks II. hitelmódosítása

Az új kormányrendeletben leosztották a változtatáshoz szükséges feladatokat, és leírták a folyamat lépéseit.

Hamarosan kitörhet a devizaháború

Az EKB tudatosan nem változtatott korábbi hangvételén, a lapunknak nyilatkozó szakértők megosztottak a kötvényvásárlási program sorsáról.

Hamarosan kitörhet a devizaháború

Az Európai Központi Bank tudatosan nem változtatott korábbi hangvételén, a lapunknak nyilatkozó szakértők megosztottak a kötvényvásárlási program sorsát illetően. A Fed viszont a korábbinál elégedettebb a körülményekkel.

MNB: A kamatcsökkentés nem alkalmas a növekedés gyorsítására

A monetáris politikai opciók vitája során a tanácstagok többsége egyetértett abban, hogy az inflációs jelentésben előrejelzett makrogazdasági folyamatok júniusban az alapkamat tartását indokolják – derül ki a Magyar Nemzeti Bank rövidített jegyzőkönyvéből, ami a júniusi kamatdöntés hátterét ismerteti. Egy tag kamatcsökkentésre szavazott.

A Fed meglepte a piacot – Zuhant az euró

A globális piaci hangulat és kockázatvállalási hajlandóság tekintetében negatív fordulatot hozott a keddi kereskedési nap. Az európai részvénypiacok is gyenge teljesítményt nyújtottak, de euró/dollár árfolyam az európai kereskedés szakaszban még inkább oldalazó mozgást mutatott – vélekednek a CIB Bank közgazdászai.

Leszavazták Simort az új tagok

A monetáris tanács új tagjai leszavazták az elnököt és a két alelnököt – derül ki az MNB szerdán kiadott, januári kamatdöntés hátterét ismertető rövidített jegyzőkönyvéből.

Ki szavazott kamatemelésre az MNB-ben? Kiderült!

Szeptemberben Király Júlia, az MNB alelnöke szavazott arra, hogy a 6 százalékos irányadó kamatszintet 6,25 százalékra emeljék. A Monetáris Tanács többi tagja a kamat tartására szavazott. Ez volt az első alkalom, hogy megtört az egység az új összetételű Monetáris Tanácsban a kamat kapcsán, és úgy tűnik, hogy más pontokon sem értettek egyet a tagok.

Tovább csökkenhet a kamat, ha a folyamatok megfelelőek

Miközben Simor András jegybankelnök a 25 bázispontos vágás mellett tette le a voksát a jegybank monetáris tanácsának február 22-i kamatdöntő ülésén, alelnöke, Király Júlia a szinten tartást szorgalmazta, s volt két fő, aki 5,5 százalékos rátát szeretett volna – derül ki a most nyilvánosságra hozott rövidített jegyzőkönyvből . A kamat 5,75 százalékosra mérséklődött.
Világgazdaság Piactér