kamatláb

Bankfüggő, hogy olcsóbb lesz-e a hitel

Nem hoz érdemi áttörést a hitelkamatok esetében az új referenciamutató, de lehetnek olyan bankok vagy termékek, amelyeknél a teljes hitelköltség mértéke alacsonyabbá válik – mondta lapunknak Bálint Csaba, az OTP Bank Romania makrogazdasági elemzője.

A francia választás miatt alacsonyak a kötvényhozamok

Márciusban a benchmarknak tekintett tízéves német államkötvény hozama az éves csúcsot jelentő 0.51 százalékra emelkedett, összhangban azokkal a várakozásokkal, hogy az EKB hamarosan emelni fogja a betéti kamatlábat.

Újabb liberalizációs lépés a kínai pénzügyi szektorban

A pénzügyi rendszer liberalizációjának újabb állomásaként, és a reformok melletti elkötelezettség bizonyítékaként a kínai központi bank a hétvégétől eltörölte a banki kölcsönkamatok mértékére vonatkozó korábbi korlátozásait.

Vizsgálják a Bubort, bár nincs értelme manipulálni a kamatlábat

pénzügyi felügyelet gőzerővel folytatja a helyszíni, és egyéb vizsgálatokat az egyes hitelintézeteknél a budapesti bankközi kamatláb (Bubor) meghatározásának módszerével kapcsolatban helyszíni interjúk formájában, adatbekérésekkel, és különböző dokumentumok áttekintésével – nyilatkozta a Világgazdaságnak Binder István, a PSZÁF szóvivője. A vizsgálatok már azelőtt elkezdődtek, hogy a felügyelet októberben bejelentette, ellenőrizni kívánja az itthoni folyamatokat. A Magyar Forex Társaságnál már javában folyik a szabályozás frissítése. Visszaélésekre viszont itthon nincs esély.

Ennyivel emelkedhetnek a forinthitelek kamatai

Mintegy másfél százalékkal emelkedtek a kamatok a bankközi pénzpiacon, ezért hasonló mértékben nőhetnek a vállalkozási hitelek kamatai is. Azok zöme ugyanis a jegybank által számított bankközi referencia-kamatlábhoz (Bubor) kötődik.

Rémes kilátások

A tavalyinál is rosszabb lehet a magyar cégek szempontjából 2012: a gazdasági válság utóhatásaihoz az idén hozzáadódik egy nagyfokú bizonytalanság, ami a gazdasági élet szinte minden területére kiterjed – írja a Coface Hungary.

Elriadtak a cégek a hosszabb devizaügyletektől

Az elmúlt 2-3 év nem csak a lakosság, de a vállalatok számára is megmutatta, hogy a deviza és kamatláb kockázatok milyen hirtelen és nagymértékben tudnak többlet költségeket okozni.
Világgazdaság Piactér