kamattámogatás

Szeptembertől minden támogatott lakáskölcsön ugyanannyiba kerül

Olyan alacsonyak a referenciakamatok, hogy a jövő hónaptól mindegy, használt vagy új lakásra, egyedülállóként vagy nagycsaládosként, egyéves és ötéves kamatperiódusra veszi fel valaki a támogatott lakáshitelt, ugyanúgy a minimális 6 százalékos kamatot fizetheti. A piaci hitel már olcsóbb

Érdemes most lakáshitelt felvenni?

Egyre több ingatlanpiaci szakértő állítja, hogy fordulat előtt áll a hazai lakóingatlan piac és hamarosan megindulhatnak a lakásárak felfelé. Véleményüket egyrészt az ingatlanárak 2008 óta tartó csökkenésére, másrészt a hitelkamatok mélypontra süllyedésére alapozzák.

150 ezer forint plusz, magasabb érték - Lakás kamattámogatás, részletek

A kormány több ponton is módosítaná a jelenleg érvényben lévő, többek között lakásvásárlásra igénybe vehető kamattámogatási rendszer feltételeit. A tervezett módosítások egyértelműen a konstrukció népszerűségét növelhetik, ami több hiteligénylőt, és addicionális keresletet jelenthet a lakáspiacon. – vélik az Otthon Centrum Hitel Center szakértői.

Elég a vételi szándék? - Furcsaság a kamattámogatott lakáshiteleknél

Alig másfél hónapja indult el ténylegesen is a kamattámogatott lakáshitelezés a használtlakás vásárlásra, az egyik feltétel máris sok potenciális vásárlót visszatart. A Duna House Hitel Centrum beszámolója szerint az új Otthonteremtési kamattámogatás ugyan elindított egy mérsékelt érdeklődési hullámot, annak egyik feltétele azonban sokakat megtorpanásra késztet, ráadásul a hitelt kibocsátó pénzintézetek sem tudnak rá megoldást.

Kamattámogatás és szocpol: Így vehetünk lakást a legolcsóbban

Az állami kamattámogatással kínált lakáscélú hitel a piacon jelenleg elérhető legjobb konstrukció, a mostani három bankon kívül várhatóan további pénzintézetek is kínálni fogják a terméket. A kamattámogatás mértéke egy átlagos vidéki használt téglalakás esetében, 50 százalékos önerőt feltételezve, a lakás árának csaknem 8 százalékát teszi ki. Ezzel szemben Budapesten a maximális, 6 milliós támogatott hitelösszeget figyelembe véve a magasabb átlagos ingatlanérték miatt a támogatás a használt téglalakás értékének valamivel több, mint 5 százaléka – írja elemzésében az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC).

Kamattámogatásos hitelkonstrukció: még csak fontolgatják a bankok

A hazai kereskedelmi bankok többsége még csak fontolgatja az új állami kamattámogatásos hitelkonstrukció elindítását, az OTP-nél azonban már igényelhető a termék, amitől a bank a lakáspiac élénkülését várja. Az MTI által megkérdezett ingatlanszakértő szerint azonban trendforduló csak a gazdaság bővülésével lehet.

Exkluzív: Itt a kormány új támogatott lakáshitel terve

A Magyar Bankszövetség a kamatplafon emelését javasolta a kormánynak, hogy a hitelintézetek folyósítani tudják a támogatott lakáshiteleket. A megemelt limit mellett sem lesz drága a hitel, kamata - legalábbis az első évben - a svájci frank hitelekével vetekedhet. A bankok jelenleg azért nem árulják a kölcsönt, mert a szabályozás szerint eléhető kamatmarzs nem elegendő a költségeik és a kockázataik fedezésére.

Napirenden a támogatott hitelek

A támogatott lakáshitelek ügye is szerepelhet a mai kormányülés napirendjén, miután az év elejétől elérhető konstrukció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nagyívű módosításokra ugyanakkor – a költségvetési szempontok miatt – feltehetően nem lehet számítani a vonatkozó jogszabályban.
Világgazdaság Piactér