kát

Dobra verhetnek pár szélerőművet

Az idén és jövőre együtt tíz szélerőmű esik ki a támogatási rendszerből, ez az engedélyek alapján a létesítmények harmada.

Késlekedik a kormány, milliárd eurónyi beruházás maradhat el

Várhatóan a jövő év közepéig nem fog megszületni a megújuló alapú energiatermelés támogatásának új rendszere (METÁR) – értesült Az Áram Ára blog döntéshozó-közeli forrásból. Ezzel az energetikai kormányzat legalább másfél évvel tolja ki a megújuló energiaforrásokon alapuló új energiatermelő kapacitások létesítését célzó beruházásokat.

Miért fog folyamatosan drágulni az áram és a távhő?

Az új megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszernek (METÁR) összhangban kell lennie a korábban elfogadott megújuló Nemzeti Cselekvési Terv célkitűzéseivel, csak így tudja Magyarország elérni az uniós vállalását; amely szerint 2020-ra az ország teljes energiafogyasztásának 14,65 százalékát megújuló energiaforráson termelje meg.

Új elem épül a villanyárba - Kell-e drágulásra számítani?

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoportnak kell létrehoznia a gáztőzsdét és az áram árába kilowattóránként 1,20 forint új elemet, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat kell beépíteni a parlamentnek hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslat szerint.

Aggályos a hőtámogatás?

Sikeres külföldi példák alapján a mellett érvelnek a hazai kapcsolt (áram mellett hőt is előállító) erőműtársaságok, hogy július 1-jén megszűnő támogatásukat (KÁT) mielőbb váltsa fel az úgynevezett kapcsolt bizonyítvány.

Közel 85 milliárd ment áramtámogatásra

Tavaly 7,17 gigawattórányi olyan villamos energiát vásároltak a hazai fogyasztók, amelyet vagy hővel kapcsolt áramtermeléssel vagy megújulóalapú energiahordozóból állítottak elő.

Borúsak a napenergia kilátásai

Meglódult tavaly az új uniós tagállamokban a napelemek telepítése. Az idén folytatódik a trend, de sok múlik a szabályozáson: csaknem mindenütt kötelező, szabott áran való áramátvétellel vagy kvótával és zöldbizonyítvánnyal serkentik a termelést. A hazai szakma alacsonynak tartja a jelenlegi kötelező átvételi árat, de nem reméli, hogy 2012-től megemelik.
Világgazdaság Piactér