kitermelés

Jöhet a fordulat a kőolaj piacán

Az OPEC ma kezdődő, bécsi ülésén már dönthet is a kitermelés csökkentéséről – véli Varga Zoltán az Equilor Befek­tetési Zrt. szenior elemzője.

Amerika az élre állhat

Az Egyesült Államok jövőre újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget.

Venezuela az utolsó szalmaszálba kapaszkodik

Venezuela az év végéig napi egymillió hordóval növeli olajtermelését az amerikai szankciók és a gazdasági válság miatt kiesett termelés pótlására.

Lángoló jeget bányásznak a kínaiak

Úgynevezett lángoló jeget, metánhidrátot, vagyis a nem hagyományos jégkristály-szerkezetben lévő gázt hoztak a felszínre kínai bányászok – írja a Russia Today.

Az OPEC döntésére vár a piac

Bár a hivatalos nyilatkozat alapján a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) május 25-én dönt a kitermeléskorlátozások hosszabbításának kérdéséről, a piacon már azt pletykálják, hogy a technikai bizottság a hét végén a kitermelés korlátozásának folytatása mellett tette le voksát.

OPEC: ez túl jól sikerült

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) érintett tagállamai 104 százalékra teljesítették a kitermeléscsökkentési megállapodásban vállalt kötelezettségeiket márciusban - derült ki a szervezet jelentéséből.

Fellélegezhetnek az autósok, nem lesz olajársokk

2014-re a világ nagy meglepetésére az olajárak egészen 50 dollár/hordóig csökkentek, sőt az elmúlt két évben sem mutattak jelentős, tartós drágulást. Merre tart a világ legnagyobb alapanyagpiaca? A Roland Berger tanulmányában jelentős változásokat prognosztizál a következő évekre.
Világgazdaság Piactér