Lehman Brothers

A Lehman Brothers csődjének tanulságai

A Lehman talán nem volt egy különösen nagy bank, de majdnem bedöntötte a globális pénzügyi rendszert, és gazdasági válságot váltott ki – Harold James, a Princeton Egyetem történész- professzora.

A Lehman Brothers rémisztő öröksége

Ahogy közeledik a Lehman Brothers összeomlásának ötödik évfordulója, lesznek elemzők, akik újra megvizsgálják, mi is okozta a történelmi léptékű eseményt, amely rendkívüli gazdasági és pénzügyi zavarokhoz vezetett. Mások a következményeket vizsgálják majd, amelyek továbbra is súlyosak, és sokaknak okoznak szenvedést. Megint mások a személyes tapasztalataikat osztják majd meg, és elmesélik, miként befolyásolta a globális gazdaság eme rettenetes korszaka őket személyesen (akár politikai vagy piaci szereplőként, akár a mindennapi életben).

A bankszektorban olyan átalakulás kell, mint amit Jobs hajtott végre

A Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár, majd nukleáris katasztrófa nyomán leállt több olyan alkatrész gyártása, amelyektől számos globális ellátási lánc függött. Ez kikénysze-rítette az ellátási hálózatok működésének felülvizsgálatát. Hasonló sebezhetőséggel azonban nem csak a feldolgozóiparnak kell szembenéznie. Legutóbb a pénzügyi szektor „ellátási lánca” is megszakadt.

The ECB’s Risky Business

A central bank always has a crucial role to play in a financial crisis. But the European Central Bank’s role within the eurozone nowadays is even more “central” than that of the Federal Reserve or the Bank of England.

Összeroppanhat a válság súlya alatt az EKB

A jegybankokra mindig kulcsszerep hárul a pénzügyi válságok idején. Az Európai Központi Bank (EKB) szerepe azonban – ha lehet így mondani – még „központibb” lett az euróövezetben, mint amit a maga helyén a Federal Reserve vagy a Bank of England betölt.

Elemzők: A görög kár kisebb lehet, mint a Lehmané

Görögország törlesztésképtelenné válásának azonnali hatásai valószínűleg kezelhetők lennének, és sokkal kisebb kárral járnának, mint az amerikai Lehman Brothers nagybank összeomlása, de csak akkor, ha a politikai döntéshozóknak sikerül megakadályozniuk a következmények járványszerű átterjedését más, sokkal nagyobb adósokra - vélekedtek a szerdai EU-csúcs elé időzített helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Így fogyott el a bankok óriási profitja - Ők nem vonulnak ki

A korábban más ágazatoknál és a világ pénzügyi szektorának átlagánál jóval eredményesebb magyar bankszektor nyereségessége 2008-ban hirtelen visszaesett, és azóta folyamatosan csökken. Az idén a szektor tőkearányos nyeresége az inflációt sem éri el, és több hitelintézet is veszteségessé vált, néhány akár tőkepótlásra is rászorulhat.

Már Nowotny is a Lehman-párhuzamokról beszél

A politikai és gazdasági döntéshozóknak minél előbb megoldást kell találniuk az európai és amerikai negatív gazdasági folyamatokra, s a tőzsdei mélyrepülésre - hangsúlyozza Ewald Nowotny. Az osztrák nemzeti bank (ÖNB) elnöke,egyben az Európai Központi Bank (EKB) felügyelőbizottságának tagja úgy látja, a mostani pénzpiaci folyamatok meglehetősen a Lehman Brothers 2008-as csődjének hangulatát idézik. Nowotny támogatja az EKB kötvényvásárlási programját.

Lépéskényszer

Nem jöttek be azok a forgatókönyvek, amelyek a piacok öszszeomlását vizionálták hétfőre. Ennyit legalább sikerült elérniük a világ vezető pénzügyi vezetőinek, akik a hétvégén arról egyeztettek, miként lehetne megállítani az amerikai adósság leminősítése, valamint az olasz és spanyol állampapírhozamok emelkedése miatt elszabadulni látszó folyamatokat.
Világgazdaság Piactér