megújuló energiaforrás

Olcsóbb szélenergiára lenne szükség

Az európai tengeri szélenergia termelési költségeinek 26 százalékkal kell esniük ahhoz az Ernst & Young (EY) szerint, hogy 2023-ban versenyképes legyen a villamosenergia-előállítás hagyományos formáival.

Letették az alapkövet: napelemgyár épül Csornán 15 milliárd forintból

Lerakták a mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő napelemgyár alapkövét szombaton Csorna határában. Áder János köztársasági elnök, a város szülötte, díszpolgára az eseményen kiemelte: az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti.

Nem szénalapú, hanem napelemes fejlesztést terveznek a Mátrai Erőműben

A kormány fontos célnak tekinti, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. az energiaellátás biztonságának garantálásán keresztül továbbra is stabil szereplője maradjon a hazai villamosenergia-szektornak – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejelsztési miniszter. Németh Lászlóné megerősítette, hogy az MVM Csoport vizsgálja annak lehetőségét, hogy érdemes-e a Mátrai Erőmű Zrt-ben jelenleg meglévő 26,1 százalékos részesedésüket növelni és ha igen, milyen feltételekkel. A Mátrai Erőmű nem tervez szénalapú fejlesztést, alapvetően széndioxid-semleges projektekbe történő beruházást terveznek. Ilyen például a zagyterek rekultiválásával kialakított napelemes erőművi projekt.

260 milliós pályázat a Norvég Alapból

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a megújuló energiaforrások és az agrár innováció területén végzett kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységre hirdetett pályázatot 260 millió forint értékben a Norvég Alapból.
1
Világgazdaság Piactér