méhek

Rárepülhetnek a méhek az állami forrásra

Az agrártárca 600 millió forintot különített el, amely az 1,2 millió méhcsaláddal rendelkező, majdnem 20 ezer méhész számára nyújt segítséget.

Idén is felmérik a méheket

A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt idén emelt mintaszámmal folytatódik a méhkockázati monitoring program.

Megölte a méheket a gyógykészítmény

Fipronil szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5 százalékos oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A méhekkel együtt pusztulna az emberiség is

Ha kipusztulnak a méhek, abba belehal az emberiség is - mondta Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a Méhek Európai Hete keretében az EU legnagyobb agrárképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca által szervezett tanácskozás házigazdájaként.

A méhek éve volt 2014

A méhek védelméről szólt 2014. Ez volt az első év, amikor méhgyilkosnak mondott növényvédőszerektől mentesen gazdálkodott Európa, és kiderült az is, mindez kevés a rovarok visszaszorulásának megakadályozásához.

Eltűnhet a napraforgó Magyarországról?

A napraforgó termesztésének végét is jelentheti Raskó György agrárközgazdász szerint az, hogy Brüsszel betiltotta a neonikotinoid alapú csávázószereket. A lépés nyomán ugyanis a jövőben már nem érné meg termeszteni a növényt, jóllehet a napraforgó eddig az egyik legjövedelmezőbbnek számított a gazdák körében.

Mely szereket tiltották be eddig a méhek érdekében?

Nemcsak az unió által a méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid és a fipronil tartalmú szerek használatát korlátozták Magyarországon. A méhek védelmének érdekében már több rovarölő szer, például a klórpirifosz, a dimetoát, az imidakloprid, a tiametoxam és a klotianidin hatóanyag tartalmú szerek engedélyokiratát is módosították, szigorították az elmúlt években. Egyes csávázószereknél tiltják a vetést erős szélben, vagy a vetőgépeknél kötelező használni a csővezetéket.
1
Világgazdaság Piactér