mélyszegénység

Felszámolják a nyomort

Hétszázmillióan élnek napi 1,90 dollár alatti keresetből a Világbank friss felmérése szerint. A szervezet 2030-ra éri el a célját, közös összefogással megszünteti, legalábbis minimálisra csökkenti a nyomort a földön.

A közmunkából nyomorszinten lehet megélni – Szakértői interjú

A tervezett 400 hitel helyett, ha minden a terv szerint alakul, akkor 200-at tud kihelyezni a „szegények bankja” néven ismert Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. a kísérleti program keretében. Molnár György, a cég igazgatóságának tagja, egyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaságtudományi Intézetének (KTI) főmunkatársa a Világgazdaság Online-nak elmondta, jelenleg a hitelek 25 százalékán látszik, hogy nem fog működni. A Kiútprogram mélyszegénységben élő embereknek, elsősorban romáknak, segít mikrohitelekkel a Raiffeisen Bankon keresztül. Szerinte diszkrimináció, hogy az egyéni vállalkozókra nem alkalmazhatók a járulékkedvezmények. Fazekas Bálint, budapesti mentor pedig elmondta, hogy a nehézségek ellenére sem törik meg az ügyfelek lelkesedése, mert ki akarnak törni a szegénységből.

Lehet-e éhséglázadás Magyarországon? - Elemzők válaszolnak

Egyre többször lehetett hallani az elmúlt hónapokban, hogy Magyarországon egyes rétegek mélyszegénységbe kerülhetnek, és vannak olyan vélekedések, amelyek nem zárnak ki egy esetleges éhséglázadást sem. A gazdasági helyzetünk azonban abba az irányba mutat, hogy súlyos reformokat kell véghezvinni hazánkban, ellenkező esetben a versenyképtelenség és a tartós leszakadás várna ránk.
Világgazdaság Piactér