MgSZH

GMO-ügy: Gazdákkal fordult bírósághoz a vetőmagos cég

A vetőmag előállítására szakosodott Monsanto közleményt adott ki, amelyben aláhúzza: indokolatlannak tartja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak a kukoricatáblák megsemmisítésére vonatkozó döntését és jogorvoslatot kér az ügyben.

Kevesebb és rosszabb búza terem idén

Hamarosan elkészülnek a felmérések a mezőgazdaságot tavaly ért, időjárás okozta károkat illetően, becslések szerint a mezőgazdasági kár nagysága körülbelül 150-180 milliárd forint - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek.

Túl olcsó tej miatt 7 millióra büntették a Tescót

Összesen 7 609 383 forint bírsággal sújtotta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, mert a vállalat beszerzési ár alatt forgalmazta a külföldről származó Mlieko (Lapte) és Almliesl márkájú UHT-tejeket – közölte az agromonitor.hu-val az MgSzH.

A kárenyhítési kérelmeket még ma be kell nyújtani

A postai átfutási időt figyelembe véve hétfőn van az utolsó nap, hogy valaki feladja agrár-kárenyhítési kérelmét, ugyanis annak október 20-ig kell beérkeznie a helyileg illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Egy hetük van az őstermelőknek!

A Magyar Agrárkamara arra figyelmeztet, hogy hétfőig még bejelentkezhetnek az őstermelők a nemzeti kárenyhítési rendszerbe, amely a nem biztosítható elemi károk, tehát belvíz-, fagy- jégeső és aszálykárok ellen hivatott országos szinten megteremteni a mezőgazdasági termelők kárenyhítési lehetőségét.

Üzletet nyitna? – Lehet, hogy megéri sietnie

Az egy hete életbe lépett kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban lehet, hogy csak átmenetileg. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést.

Új parlamentet alapítanak a civilek

Hazai civil kezdeményezésként holnap megalakul az európai élelmiszerlánc-parlament, amely egyesületi formában működik majd – mondta a Világgazdaságnak Bognár Lajos, az agrártárcához tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnökhelyettese.
Világgazdaság Piactér