munkaerőhiány

A mai bérterhek mellett nem tudnak érdemben emelni a kisvállalkozások

A kis- és középvállalati szektor képviselői közül is egyre többen vannak jelen a külpiacon, a lemaradásuk azonban még mindig igen nagy. A Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, Vadász György szerint a munkaerőhiány sok problémát okoz a vállalkozásoknak, ám ez csak egy azon kihívások közül, amelyekkel küzdenek.

Munkaverseny

A munka- és bérverseny feltehetően hosszú folyamat lesz, a nyertesei a termelékenységüket fokozni képes vállalatok lesznek – mondja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Mérnöknek áll a világ

Egy tapasztalt informatikusnak nem jelent megfelelő bérajánlatot a havi 650 ezer forintos fizetés a Man at Work adatai szerint. A mérnökök is megkérik az árukat.

Riasztóan sok a felmondás

A cégek alkalmazottjainak csaknem 10 százaléka mondott fel az utóbbi egy évben – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének felméréséből.

A huszonkétezres csapdája

Az informatikában már nem zsenikre, hanem „kőművesekre” lenne szükség – mondja Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont tulajdonosa.

Hiába az önállóság, nem tudjuk megszervezni a munkánkat

Segítséget nyújt a robotizáció vagy éppen rombol? Hogyan kellene fejleszteni a hazai oktatást? – többek között ezekről a témákról vitatkoztak szakértők a Világgazdaság „Versenyképesség-Belföldi kereslet és/vagy export?” című konferencia kerekasztalbeszélgetésén.

Világgazdaság Piactér