öregségi nyugdíj

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Minél később, annál jobb?

Hasonló életpályák, hasonló szolgálati időtartamok, hasonló keresetek mellett is drámai mértékben eltérő összegű nyugdíjakat állapíthatnak meg attól függően, hogy melyik évben igényelte a jogosult a nyugdíját. Vélemény.

Kétszer annyian kapnak többszázezres nyugdíjat, mint 2015-ben

Három év alatt több mint a duplájára emelkedett a kiemelt öregségi nyugdíjban részesülők aránya - derült ki a Rétvári Bence parlamenti államtitkár által jegyzett levélből, amelyet Korózs Lajos szocialista politikushoz intézett a napokban.

Rokkantsági nyugdíj csak a munkaképteleneknek jár Szerbiában

A rokkantsági nyugdíj feltételei az európai országok közül Szerbiában a legszigorúbbak, csak teljes munkaképtelenség esetén jár a támogatás - írta a Vecernje Novosti című belgrádi napilap vasárnapi számában. A belgrádi parlament 2003-ban szigorította meg a rokkantsági nyugdíjra vonatkozó törvényt. A lépés hátterében az állt, hogy a korábbi években számos visszaélés történt. Így olyan személyek is megkapták a jogosultságot, akiknek egészségi állapota ezt nem indokolta - írta a Vecernje Novosti. A nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap (PIO) illetékese a lapnak azt mondta, hogy Szerbiában most csak az a személy kaphat rokkantsági nyugdíjat, aki semmilyen munka elvégzésére nem alkalmas, illetve ha a szakértői bizottság teljesen munkaképtelennek nyilvánítja. Jelica Timotijevic azt mondta, hogy a 2003-as törvénymódosítás megszüntette a csökkent munkaképesség és a rövidített munkaidős foglalkoztatás kategóriáit. Amennyiben a rokkantságot munkahelyi sérülés vagy a munkából adódó megbetegedés okozza, akkor nem számít a szolgálati idő hossza. Ha viszont nem a munkából adódó rokkantságról van szó, legalább ötéves szolgálati időre van szükség, ez alól csak azok jelentenek kivételt, akik 30 éves koruk előtt válnak rokkanttá. A tavaly beérkezett valamivel több mint 31 ezer kérelemnek mindössze 35 százalékát hagyta jóvá a PIO. A legtöbb esetben a jogosultság alapja súlyos keringési, ízületi vagy lelki betegség, illetve tumor volt. A biztosítási alap adatai szerint 1997-ben a mintegy másfélmillió nyugdíjas 30 százaléka számított rokkantnak, tavaly már csak 20 százaléka. Jelen pillanatban 1,7 millió nyugdíjas él Szerbiában, közülük 337 ezer kap rokkantsági nyugdíjat. A rokkantsági nyugdíj összege Szerbiában átlagosan 23 ezer dinár (60 ezer forint), míg az öregségi nyugdíj összege ennél 3 ezer dinárral (8 ezer forinttal) több. A rokkantnyugdíjasok 12 százaléka viszont csupán 13 ezer dinárt (34 ezer forintot) kap havonta.

Búcsúzhatnak a nem öregségi nyugdíjasok a BKV-bérlet kedvezménytől

A jelenleg érvényes szabályozás alapján a nem öregségi nyugdíjasoknak (az öregségi nyugdíjba beleértve a saját jogú öregségi nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső ellátásokat és a hozzátartozói nyugellátásokat is) március 31-én lejár a nyugdíjas bérletre jogosító „nyugdíjasok utazási utalványa” – írja közleményében a BKV.

Megnézheti magát, aki 60 helyett 30 ezres rokkantnyugdíjat kap

Simonovits András közgazdász szerint a nyugellátásra vonatkozó, múlt pénteken benyújtott javaslat többszázezer embert érinthet, mivel az nemcsak a korkedvezményes nyugdíjban részesülőkre, hanem a korhatár alatti rokkantnyugdíjasokra is vonatkozik.

Magyarország: A nyugdíjasok országa

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adataiból kiderült, hogy az átlagos öregségi nyugellátás 97 ezer forint. Nyugdíj, illetve nyugdíjcélú ellátásban pedig majdnem 3 millióan részesülnek.
Világgazdaság Piactér